Anjalle edelläkävijyys on tekoja

Anjalle edelläkävijyys on tekoja

Toimitusjohtajan kirjoitus

Aloitin työni Anjan parissa lokakuun lopussa 2015. Vaikka ala ja asiakkaat ovat minulle entuudestaan tuttuja, olen saanut oppia ja kokea paljon uutta. Anja-palvelun takaa löytyy vahvaa ammattitaitoa ja vaikuttavaa insinööriosaamista – koneita ja tekniikkaa, joiden tarkkuutta voi vain ihailla sekä ammattilaisia, jotka palvelevat parhaalla mahdollisella asiantuntemuksella.

2000-luvun alkupuolella perustettu Anja on alansa pioneeri, joka tekee tehokasta ja luotettavaa annosjakelupalvelua apteekeille ja potilaille. Toivomme, että meidät tunnetaan asiakkaidemme keskuudessa aktiivisena ja alati kehittyvänä kumppanina myös tulevaisuudessa. Edelläkävijyys onkin Anjalle ennen kaikkea tekoja. Yksi keskeisimmistä toimista oli alkuvuonna 2016 uudistettu ilme. Näyttävä, kirkas vihreä edustaa kykyä uudistua ja henkii apteekkien luottamusta herättävästä tunnusväristä. Kehitämme myös yhteydenpitoa asiakkaisiimme panostamalla tapaamisiin sekä uusien ja vanhojen viestintäkanavien hyödyntämiseen, kuten uutiskirjeisiin, verkkosivuihimme ja kädessäsi olevaan lehteen. Toivomme etenkin Facebookin muodostuvan viestintäkanavaksi annosjakelupalvelua käyttävien potilaiden omaisille.

On ollut ilo huomata ihmisten puhuvan annosjakelusta Anjana, vaikkei heillä välttämättä Anja-palvelua olisi vielä käytössä. Jotta annosjakelu henkilöityisi Anjaan vielä jatkossakin, meidän on kyettävä palvelemaan potilaiden lisäksi teitä, apteekki- ja hoiva-alan ammattilaisia, parhaalla mahdollisella tavalla.

Palvelumme kivijalkoina ovat kaksi vahvaa elementtiä: laatu ja asiakaspalvelu. Voit lukea lehdestämme laatuun vaikuttavista tekijöistä, korkeasta laadunvalvonnastamme sekä apteekkien vastuufarmaseuttien työstä.

Kaunista kevättä toivottaen ja lujaa yhteistyötä edelleen rakentaen,

Jarkko Kiuru
Toimitusjohtaja

Jarkko Kiuru on Anja-palvelua tuottavan PharmaService Oy:n toimitusjohtaja. Hän on koulutukseltaan proviisori ja työskennellyt aikaisemmin muun muassa Oriolassa.

Anja-annosjakelun lähtökohta on, että apteekkien työmäärä annosjakelussa voidaan minimoida turvallisesti. Annosjakelu tapahtuu lääketehdasta vastaavissa tiloissa ja tuotannossa noudatetaan GMP:n mukaista laatujärjestelmää. Valikoimassa on tällä hetkellä reilut 700 tuotetta.

– On tärkeää, että potilaamme saavat aina oikeat lääkkeet oikeissa pusseissa. Käsijakelussa voi tapahtua todella paljon virheitä, mutta koneellisessa annosjakelussa virheiden mahdollisuus on äärimmäisen pieni. Käsin jaettuna virheprosentti on tutkimuksesta riippuen 1–20 %, kun taas Anja-annosjakelupalvelun virheprosentti on vain 0,003 %. Jokainen annospussi tarkistetaan koneellisesti ja valokuvataan ennen lähettämistä apteekkiin, kertoo laatu- ja tuotantojohtaja Outi Honkanen.

Apua interaktioiden tarkistukseen

Anja avustaa apteekkeja annosjakelun aloitusvaiheessa ja vastaa myös itse jakelun aikana syntyviin kysymyksiin.

Ennen kuin potilas aloittaa Anja-annosjakelupalvelun käytön, hänelle tehdään lääkityksen kokonaistarkistus yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Siinä käydään läpi potilaan kaikki lääkkeet, jotta voidaan havaita, löytyykö mahdollisesti päällekkäisiä lääkkeitä tai haitallisia interaktioita.

– Interaktion tarkistus on palvelu, jonka voimme tehdä apteekin puolesta. Käytämme myös Apteekkariliiton Salko-raporttia, joka liittyy nimenomaan vanhusten lääkehoitoon. Aina kun lääkitys muuttuu, se tarkastetaan uudestaan. Tilauksen yhteydessä apteekki ilmoittaa Anja-farmaseutilleen, mikäli potilaan lääkitykseen on tullut muutoksia, Honkanen kuvailee.

Nopeat toimitukset, korkea laatu

Koneellista annosjakelua kehitetään jatkuvasti osaavan, moniammatillisen henkilökunnan avulla. Työtä tehdään Anjassa yhdeksän jakelukoneen avulla. Kuljetusaika vaihtelee apteekin sijainnista riippuen yhdestä kahteen vuorokauteen.

– Tuotantomäärämme ovat isoja, esimerkiksi vuonna 2015 kauttamme lähti yli 22 miljoonaa lääkeannospussia. Annospussien tarkistusprosessi on erittäin luotettava ja olemme ylpeitä korkeasta laadustamme, Honkanen toteaa.

Turkulaisen Wiklundin Apteekin keskipäivästä ei hulinaa puutu.

– Tämä on yksi päivän kiireisimmistä hetkistä, kertoo farmaseutti Alexandra Valkama. Valkama on yksi apteekin kolmesta Anja-farmaseutista. Wiklundin Apteekki on ollut Anja-apteekkina vuodesta 2013 lähtien.

– Apteekin asiakkaiksi tuli hoitokoteja, joilla oli käytössä lääkkeiden annosjakelupalvelu Anja. Hoitokodit toivoivat, että ottaisimme Anjan käyttöön, jotta he voisivat jatkaa tutun annosjakelupalvelun kanssa, sanoo Petra Puumala, apteekin toinen Anja-farmaseutti.

Tuttu vastuufarmaseutti apteekin apuna

Matka annosjakeluapteekiksi alkoi ottamalla yhteyttä Anjaan. Siellä apteekille nimettiin oma vastuufarmaseutti, jonka kanssa prosessi laitettiin liikkeelle. Palvelusta sovittiin apteekin ja hoitokotien välillä, ja sopimuksia tehtiin muun muassa e-reseptien käyttöön ja pankkiliikenteeseen liittyen.

– Kun palvelu otettiin käyttöön, en ollut täällä vielä töissä. Olen kuitenkin kuullut, että saimme todella paljon apua vastuufarmaseutiltamme. Sittemmin olen itsekin ollut häneen yhteydessä. Vastuufarmaseutti auttaa, jos esimerkiksi asiakkaan lääkitys muuttuu, tai tulee erikoisannosteluja, joiden tilaus ei jostain syystä mene läpi, kertaa Valkama.

– On kiva, että meille on nimetty yksi henkilö, jonka kanssa tehdään töitä. Voi helposti soittaa ja kysyä apua, kun tietää, kuka luurin toisesta päästä vastaa, Puumala täydentää.

Suurin osa Anja-asiakkaista tulee hoitokodeista

Anja on sulautunut hyvin osaksi Wiklundin Apteekin kiireistä arkea. Tällä hetkellä palvelua käyttää 70 annosjakeluasiakasta, joista suurin osa tulee hoitokotien kautta.

– Hoitokodit ilmoittavat meille, ketkä potilaista otetaan Anja-palveluun mukaan. Meillä on myös jokunen yksityisasiakas, tarkentaa Valkama.

Palvelua suositellaan yksityisille henkilöille etenkin silloin, jos jaettavia lääkkeitä on paljon.

– Ehdotamme palvelua henkilöille, jotka ovat huonokuntoisia ja joutuvat ottamaan paljon lääkkeitä, Puumala kertoo.

Moniammatillinen yhteistyö kaiken lähtökohtana

Lääkkeiden koneellisesta annosjakelupalvelusta on tullut apteekkiin hyvää palautetta. Kehuja on saanut muun muassa lääkitysturvallisuuden parantaminen.

– Ei ole esimerkiksi vaaraa, että jaettaessa lääkkeitä dosettiin, jokin pilleri joutuisi väärään koloon. Kun lääkkeet on jaettu valmiiksi annospusseihin, jää myös hoitajille enemmän aikaa potilaille, Puumala pohtii.

– Hoitokodeissa on usein töissä sijaisia, jotka eivät välttämättä ehdi perehtyä potilaan lääkitykseen. Valmiiksi jaetut lääkkeet helpottavat sijaisten työtä. Ryhmäkotien omatoimiset asukkaat voivat Anjan avulla huolehtia itse lääkkeiden ottamisesta, Valkama lisää.

Molempien farmaseuttien mielestä moniammatillinen yhteistyö on palvelun toimivuuden kannalta tärkeä tekijä.

– Annosjakelupalvelu on hyvä niin kauan kun yhteistyö lääkärin, hoitokodin ja meidän välillä toimii, toteaa Valkama.

Imatralainen Heikki Sallinen on ehtivä eläkeläinen. Nytkin hän vastaa puheluun auton ratin takaa.

– Ehdin juuri pysäyttämään parkkipaikalle, Heikki naurahtaa. Puheen parressa kuuluu reipas Etelä-Karjalan murre.

Heikki osallistui lääkkeiden annosjakelupalvelu Anjan testijaksoon, jossa kerättiin käyttäjien kokemuksia palvelusta kolmen kuukauden ajan. Hän lähti mukaan testiin, koska oli kuullut paljon hyvää Anjasta.

– Lähdin jokunen vuosi sitten kokeilemaan tätä juttua. Olin kuullut siitä alun perin anoppivainaalta, jolla oli Anja-palvelu käytössä kotipalvelun kautta. Rouva oli hyvin huonokuntoinen ja palvelu auttoi selvästi hänen arkeaan, muistelee Heikki.

Palvelun sai käyttöön nopeasti

Anja-asiakkuus käynnistettiin lähimmässä Anja-apteekissa, jossa farmaseutti listasi muun muassa lääkärin koostamasta lääkelistasta ylös Heikin lääkkeet ja siirsi tilauksen eteenpäin Anjalle. Heikki sanoo homman sujuneen nopeasti.

– Palvelu käynnistyi parissa viikossa. Sain apteekista tekstiviestin, jossa ilmoitettiin lääkkeiden olevan noudettavissa. Lääkitykseen ei tullut katkoja ja kaikki toimi muutenkin mallikkaasti. Hain aina kerran kuukaudessa paketin, Heikki kertaa kokemuksiaan.

Entinen putkimies siirtyi vuosia sitten työkyvyttömyyseläkkeelle sydänvikojen takia. Sen jälkeen Heikin aikaa ovat vieneet etenkin neljä lastenlasta, matkailu sekä mökin kunnostaminen. Annospusseissa olevat lääkkeet pysyivät hyvin mukana aktiivisessa arjessa.

– Anjan käyttö on helppoa kuin mikä! Lääkkeet ovat valmiiksi annosteltu pusseihin, ja pusseista löytyy lääkkeen ottamiseen liittyvät tiedot, kuten päivämäärä ja tarkempi ajankohta. Testijaksonkin aikana reissasin sen verran paljon, että oli todella helppoa vain napata pussi mukaan. Ei sitten tarvinnut itse valikoida erikseen lääkkeitä matkalle.

Anja auttaa, kun muisti tai kunto reistailee

Heikki sanoo Anjan sopivan etenkin huonokuntoisille tai muistisairaille henkilöille. Hän toteaa uskaltavansa suositella palvelua, koska siinä ei ole mitään ongelmaa.

– Jos muisti ei toimi, niin Anja huolehtii, etteivät lääkkeet unohdu. Palvelu on myös kätevä niille, jotka eivät pysty itse jakamaan lääkkeitään dosettiin. Kaappeihin ei kerry myöskään turhia lääkkeitä. Jos esimerkiksi hakee apteekista kolmen kuukauden lääkkeet, ja sinä aikana muuttuu lääkitys, niin kaappiin voi jäädä kahden kuukauden lääkkeet lojumaan. Anja-palvelun kanssa näin ei voi käydä, jos muutoksesta ilmoittaa apteekkiin. Eli ei tule maksettua turhasta, toteaa Heikki.