Ammattilaiselle, Farmaseutille, Potilaalle
21.12.2018

Anja-tarinakisan satoa: Annospussi helpottaa monen arkea

Järjestimme syksyllä Jaa Anja-tarinasi -kilpailun, jossa etsimme sykähdyttävimpiä kohtaamisia ja kokemuksia Anja annosjakelun kanssa. Saimme kisaan upeita tarinoita, joista valitsimme viisi eteenpäin kerrottavaksi.

Anja-tarinakisan satoa: Annospussi helpottaa monen arkea

”Äidillä on Anja käytössä, turvallinen ja luotettava palvelu. Ei ole jäänyt mitään moitittavaa eikä tullu toimituskatkoksia vastaan koskaan.” Anja asiakkaan poika

Voihan faksi! Anja apteekkilaisten yhteistyökumppanina

Anja on ollut osa useiden apteekkialan ammattilaisten arkea jo lähes kaksi vuosikymmentä. Erityisesti digitaalinen kehitys on mennyt hurjasti eteenpäin, mikä on aiheuttanut välillä omia haasteita. Muistatteko vielä ne ajat, kun faksi piipitti kovaan ääneen huoneen nurkassa? Eikä siitä edes ole oikeasti niin pitkä aika!

”Reilu kahdeksan vuotta sitten silloinen työnantajani alkoi puhua Anjasta ja annospusseista ja -jakelusta. Homma tuntui aluksi täysin utopistiselta, että muka lääkkeet tilattaisiin sikinsokin sekoitettuna johonkin pussiin ja toimitettaisiin kahden viikon välein!

No ennakkoluulot hälvenivät jo koulutusvaiheessa: Tämähän voisi jopa toimia!
Enää piti saada paikalliset hoivakodit ja kotihoito innostettua mukaan. Onneksi näiden joukossa oli jo henkilöitä, joilla oli kokemusta annosjakelusta ja viimeinenkin muutosvastarinta saatiin nujerrettua ja annosjakelu alkoi apteekissamme.

Alkuvaiheessa töitä riitti reseptien kirjaamisen, paperireseptien uusimisien ym. teknisten ongelmien kanssa, mutta ihmeesti kokemuksen kerryttyä tilaaminen ja annospussien toimittaminen alkoi sujua ja muuttua arkirutiineiksi. Kiitos kuuluu toki myös raudanlujien Anja-ammattilaisten kärsivällisyydelle ja avulle: Miten monta kertaakaan faksi on sylkenyt tilauksesta huomautuksen ja tarkastuspyynnön! Kuinka ihmeessä ne sen huomaavatkaan?

Suhteeni Anjaan jatkuu edelleen.”


Kotihoidossa Anja avittaa parempaan lääketurvallisuuteen

Annosjakelusta on erityisesti apua hektisessä kotihoidossa. Kun kotihoidon ammattilaisen ei tarvitse huolehtia lääkkeiden jakamisesta, voi hän käyttää rajalliset resurssit muihin tärkeisiin tehtäviin. Alla muutamia kotihoidossa työskentelevien Anja-kokemuksia.

”Kotihoidossa olen työskennellyt jo 16 vuotta. Anja-annosjakelu on ollut työssäni mukana jo useita vuosia ja se on helpottanut lääkehoidon toteuttamista todella paljon! Annospusseissa lukee selkeästi lääkkeiden nimet, vahvuudet ja lukumäärät. On ollut helppoa kertoa asiakkaalle, mitä lääkkeitä hän saa ja etsiä tarvittaessa lisätietoja ko. lääkevalmisteista. Anjan myötä lääkkeiden jakaminen asiakkaille on lähes loppunut ja tämä on lisännyt potilasturvallisuutta sekä mahdollistanut hoitoresurssin antamista muissa toimissa. Jos asikas lähtee sukuloimaan tai omaiset tulevat asiakkaan luo useammaksi päiväksi, on Anja-nauhasta helppo antaa lääkepussit mukaan.”

”Olen työssäni ollut ainakin jo 2 vuotta tekemisissä annosjakelun kanssa. Kotihoito on kenttä missä Anja annosjakelu on iso ja helpottava osa arkea asiakkaalle ja helpottava asia työntekijälle, joka huolehtii asiakkaan lääkehuollosta. Kotona ei ole turhia lääkkeitä ja vaan vain kahden viikon lääkkeet jotka säilyvät rullassa. Annosjakelurulla on suhteellisen helppo käsitellä ja kellonajat on selkeästi esillä. Useimmiten ikäihmisillä tulee lääkemuutoksia, jotka pystyy hyvin tekemään annosjakelupussiin kun ”koodilla” näkee, mitä lääkkeitä ja minkä näköisiä mitkäkin lääkkeet pussissa ovat. Hyviä kokemuksia annosjakelusta.”

Helpottaisiko Anja sinun arkeasi? Lähimmän Anja-apteekkisi löydät täältä.
Haluaako apteekkisi ryhtyä Anja-apteekiksi? Ota yhteyttä!


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake