Usein kysytyt kysymykset annosjakelupalvelusta

Mikä Anja ja annosjakelu?

Mikä ero on lääkkeiden perinteisellä dosettijakelulla ja apteekin kautta saatavalla Anja-annosjakelulla?

Perinteisessä dosettijakelussa hoitaja tai omainen jakaa lääkkeet viikko kerrallaan muoviseen dosettiin. Apteekin kautta saatavassa Anja-annosjakelupalvelussa lääkkeet on jaettu koneellisesti kertakäyttöannospusseihin, mikä on hygieenisempää, tehokkaampaa ja virheettömämpää kuin lääkkeiden jakelu käsin dosettiin. Kotiin ei myöskään kerry ylimääräisiä lääkkeitä. Annospussit myös tarkistetaan koneellisesti ja valokuvataan ennen lähettämistä apteekkiin. Virheiden määrä valmiissa annospusseissa on äärimmäisen pieni.

78 vuoden ikään ehtineelle sedälle nyt sopivaa lääkejakelua. Vaihtoehtoina ovat dosettijakelu ja Anja. Molemmat palvelut tulevat apteekin kautta. Kysynkin, miten dosetti ja Anja ylipäätään eroavat toisistaan?

Anja-annosjakelupalvelu ei ole pelkästään lääkkeiden jakelua pusseihin. Palveluun sisältyy kokonaislääkityksen tarkistus, joka tehdään ennen kuin asiakas aloittaa palvelun. Tarkistuksen yhteydessä ilmenevät sopimattomat ja tarpeettomat lääkkeet poistetaan. Aina lääkityksen muuttuessa varmistamme, että lääkitys pysyy edelleen asiakkaalle sopivana. Anjan virheprosentti on noin 0,003 %, kun taas dosettijakelussa virheprosentti on eri tutkimuksista riippuen 1–20 %. Jokainen annosjaeltu pussi valokuvataan ja tarkistetaan koneellisesti Anjan toimipisteessä ennen apteekkiin lähettämistä. Valokuvat säilytetään ja kuvia voi tarkastella jälkikäteen. Koneellisessa annosjakelussa asiakas maksaa vain käyttämistään lääkkeistä.

Kokeilisin mielelläni annosjakelupalvelua, mutta haluaisin tietää, kuinka pitkäksi aikaa minun tulee sitoutua palveluun?

Kannattaa miettiä tarkoin ennen aloituspäätöstä ja kysellä muiden kokemuksia. Koneellisen annosjakelun aloittaminen työllistää lääkäriä, joka kirjoittaa uudet annosjakelureseptit ennen aloittamista ja käy lääkityksen läpi yhdessä apteekin kanssa. Lääkäri tekee myös päätöksen annosjakelun soveltuvuudesta. Käyttäjät ovat yleensä hyvin tyytyväisiä annosjakelupalveluun.

Olen päättänyt aloittaa annosjakelupalvelun, mutta muutama käytännön asia vielä mietityttää. Mistä annospussirullat haetaan ja voiko joku hakea ne puolestani? Vai toimitetaanko rullat suoraan johonkin?

Nämä kaikki asiat selviävät, kun olet yhteydessä omaan apteekkiisi, jonka kautta annosjakelupalvelun aloitat. Lähimmän Anja-apteekkisi löydät apteekkihausta.

Anja annosjakelupalvelu löytyy apteekista!

Mistä Anjan saa?

Anja löytyy jo lähes 300 apteekista. Löydät lähimmän Anja-apteekkisi täältä.

Miten Anjan piiriin pääsee?

Aloitteen koneelliseen annosjakeluun siirtymisestä tekee yleensä hoitoyksikkö, palveluyksikkö tai potilas, mutta sen tulee kuitenkin aina olla lääkärin määräämää. Annosjakelun käyttö osoitetaan lääkemääräyksessä lääkärin annosjakelukenttään tekemällä merkinnällä. Apteekki välittää tiedon Kelalle, joka mm. maksaa potilaalle korvausta annosjakelupalkkiosta vain lääkärin merkinnän perusteella. Ennen annosjakelun aloittamista Anja-yksikkö tekee asiakkaiden lääkityksen interaktiotarkistuksen ottaen huomioon myös säännöllisessä käytössä olevat itsehoitolääkkeet. Samalla tarkistetaan lääkityksen sopivuus annosjakelukoneiden lääkevalikoimaan.

Äitini on iäkäs ja hän käyttää useita eri lääkkeitä. Olen harkinnut Anja-palveluun siirtymistä, mutta lähiapteekistamme ei kyseistä palvelua saa. Miten minun kannattaa toimia? Voinko vaatia Anjaa apteekkiin vai pitääkö minun hakea palvelu jostain muualta?

Voi olla, ettei lähiapteekissasi ole Anjaa käytössä, koska palvelusta ei ole kukaan vielä tiedustellut. Mikäli kysyt palvelusta ja apteekkisi ei jostain syystä halua Anjaa tarjota, kannattaa etsiä lähin Anja-apteekki meidän kotisivuiltamme. Anja.fi:stä löydät apteekkihaun, jonka avulla voit hakea Anja-apteekkeja.

Lääkkeet ja Anja

Sopivatko kaikki lääkkeet Anja-annosjakeluun?

Hyvin monet lääkkeet soveltuvat annosjakeluun. Lyhytaikaiset kuurilääkkeet kuten antibiootit eivät kuitenkaan sovellu annosjakeluun.

Käytän säännöllisesti minulle määrättyä lääkevoidetta. Onko mahdollista saada voide mukaan annosjakelutilaukseen?

Annosjakelupusseihin voidaan pakata asiakkaan säännöllisesti käyttämät kapselit ja tabletit. Jos käytössä on muita lääkkeitä, kuten silmätippoja, voiteita tai jauheita, niiden nouto apteekista kannattaa ajoittaa annosjakelupussien noutopäiville, vaikka niitä ei voidakaan annosjakelupusseissa toimittaa.

Onko totta, ettei antibiootteja saa mukaan Anjaan? Jos on, mistä tämä johtuu?

Antibiootteja on tosiaan Anjan valikoimassa vain muutama. Kaikki lääkkeet kulkevat annosjakelukoneissa samoja putkia pitkin. Lääkkeet, jotka voivat aiheuttaa niin sanottuja kontaminaatioriskejä, on poistettu valikoimasta. Kontaminaatio tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että edellä olevan asiakkaan antibiootti voi jättää putkeen hiukkasia, jotka voivat siirtyä seuraavan asiakkaan lääkkeisiin. Vaikka riski on pieni, lääkitysturvallisuuden takaamiseksi tällaisia lääkevalmisteita ei oteta valikoimaan.

Muutokset lääkityksessä

Miten huolehditte, että lääkehoito pysyy aina ajan tasalla? Mitä jos potilaan lääkitys muuttuu ja seuraavat annospussit saapuvat apteekkiin parin päivän päästä?

Apteekki seuraa asiakkaan resepteistä lääkitysmuutoksia. Jos lääkitys on muuttunut annospussien toimituksen jälkeen, lääkärin mielestä kiireelliset muutokset voidaan tehdä käsin pusseihin esimerkiksi hoitajan toimesta.

Lääkitykseni muuttui yllättäen kesken annospussirullan. Miten minun tulisi toimia?

Sinun kannattaa olla yhteydessä lääkäriin ja selvittää, onko muutos tehtävä heti vai voiko sen tehdä vasta seuraavan jakson alussa. Jos lääkityksestä pitää välittömästi poistaa joku lääke, apua tunnistamiseen saat Anja.fi sivuston Lääkekuvastosta. Uuden lääkkeen pikainen lisääminen lääkitykseen hoituu yleensä hankkimalla pieni pakkaus uutta lääkettä. Ehdottomasti kannattaa olla yhteydessä oman apteekkiin. Siellä osataan neuvoa tarkasti, kuinka toimia.

Mitä jos asiakas joutuu sairaalaan välillä?

Anja-pussit toimitetaan apteekista aina kahden viikon jaksoissa. Jos pusseja jää käyttämättä tai lääkitys vaihtuu jakson aikana, käyttämättömät pussit voi toimittaa apteekkiin, jossa ne hävitetään muiden lääkejätteiden mukana.

Voiko Anja-annosjakelun keskeyttää esimerkiksi intervallihoidon ajaksi?

Kyllä, tilausajanjakson voi apteekin kanssa muotoilla lyhyemmäksi tai pidemmäksi tällaisissa tapauksissa.

Voiko esimerkiksi loman ajaksi tilata lääkkeet yli kahden viikon ajanjaksolle?

Kyllä, Anja-annospussit voi tilata apteekista jopa neljäksi viikoksi. Neljä viikkoa on kuitenkin pisin jakso, jonka voi tilata kerralla.

Onko Anja-palvelu maksullinen?

Kyllä, Anja on maksullinen palvelu, jonka apteekki hinnoittelee itse. Keskihinta on noin 8-10 euroa / viikko.

Saako Anja-annosjakelusta Kela korvauksen?

Lääkkeistä saa ihan normaalisti Kela-korvauksen. Anja-annosjakelupalkkion Kela-korvauksen edellytyksenä puolestaan on, että asiakas käyttää vähintään kuutta korvattavaa, annosjakeluun soveltuvaa lääkettä palvelun käynnistymisvaiheessa. Lisätietoa Kela-korvauksista.