Potilaalle
27.8.2020

Anjan avulla lääkityshuolet jäivät menneisyyteen

Kun Kullervo Rauhala ryhtyi Anja-annosjakelupalvelun käyttäjäksi, hän sai nopeasti huomata, että aikaa jäi lääkejaon sijaan mukavampiin asioihin ja yöpöydän laatikkoonkin mahtui jälleen muutakin kuin lääkkeitä.

Anjan avulla lääkityshuolet jäivät menneisyyteen

Oulun Haukiputaalla asuva Kullervo Rauhala on ollut Anja-annosjakelupalvelun käyttäjänä syksystä 2019 asti. Lääkkeiden koneellinen annosjakelu oli hänelle entuudestaan tuttua, sillä molemmilla hänen vanhemmistaan oli ollut vuosia aikaisemmin vastaavanlainen palvelu käytössä. Rauhala itse päätyi koneellisen annosjakelun käyttäjäksi ikävän sattuman myötä.

– Sain aivoinfarktin ja olin sen jälkeen jonkun aikaa sairaalassa. Olen nyt jo toipunut infarktista ihan hyvin, pysyvämpi muisto jäi ainoastaan toiseen silmään, jossa on edelleen hiukan näköhäiriötä. Toipumisen alkuvaiheessa minulla oli kuitenkin hieman muistamisen kanssa ongelmia ja muutenkin kärsin jonkin verran aloitekyvyn puutteesta. Kotihoito ehdotti siirtymistä koneellisen annosjakelupalvelun käyttäjäksi ja tässä sitä ollaan! Rauhala kertaa syksyn tapahtumia.

Oikeat lääkkeet, oikeaan aikaan

Infarktin jälkihoidon ja muiden perussairauksien takia Rauhala syö päivittäin yhteensä 15 erilaista lääke- ja vitamiinivalmistetta. Aikaisemmin Rauhala annosteli kaikki käyttämänsä valmisteet itse.

– Dosetista meinasi välillä loppua tila kesken, hän myöntää.

Rauhalan mukaan lääkemäärän annosteluun meni myös reilusti aikaa. Nyt Anjan kanssa tätä ongelmaa ei ole.

– Enää ei tarvitse joka viikko istua puolta tuntia aukomassa ja sulkemassa lääkepurkkeja, saati pohtia jälkikäteen ovatko lääkkeet varmasti dosetissa oikeissa lokeroissa. Anjan avulla kaikki lääkkeet on varmasti jaoteltu niin kuin pitääkin. Itse annospussissakin on vielä lueteltu kyseisen ottokerran lääkkeet, joten siitä on aina helppo tarkistaa, jos vähääkään alkaa epäilyttää mitä lääkkeitä sillä kertaa otetaan. Palvelu on ollut erittäin hyvä ja hyödyllinen, Rauhala toteaa.

Kotiin ei jää ylimääräisiä lääkkeitä

Anja-annosjakelussa lääkkeet toimitetaan valmiissa annospusseissa aina kahdeksi viikoksi kerrallaan. Yksi palvelun eduista on myös se, että kotiin ei kerry enää ylimääräisiä lääkkeitä. Tämä tuo myös säästöä, sillä Anjan käyttäjät maksavat ainoastaan niistä lääkkeistä, jotka käytetään, eivätkä esimerkiksi kokonaisista lääkepakkauksista.

– Minuun tapauksessani lääkitystä on jouduttu aina välillä vaihtamaan, jolloin kaappeihin on jäänyt paljon puolikkaita purkkeja. Enää ei ole sitä ongelmaa, Rauhala kiittelee.

Runsas lääkearsenaali vaati aiemmin myös reippaasti säilytystilaa.

– Yöpöydän laatikko oli aina täynnä lääkkeitä. Sieltä sitten niitä alettiin joka maanantai sullomaan dosettiin. Anjan myötä myös tämä ongelma poistui! Rauhala viittaa Anjan ulkoasultaan siistiin ja näppäränkokoiseen annosjakelulaatikkoon.

Anja pitää edelleen huolta

Myös yhteistyö apteekin kanssa on sujunut Rauhalan mukaan erinomaisesti. Hän noutaa itse uudet annosjakelupussit lähiapteekistaan kahden viikon välein.

– Apteekki on käytännössä naapuritalossa noin 100 metrin päässä. Lääkärin määräämät lääkitysmuutoksetkin ovat sujuneet ongelmitta, ei ole tarvinnut itse tarkistella, että kaikki muutokset on varmasti huomioitu.

Anja-palveluun tyytyväisellä Rauhalalla on myös toisenlainen tarina Anjaan liittyen.

– Vaimoni Anja menehtyi 20 vuotta sitten liikenneonnettomuudessa. Välillä leikin ajatuksella, että niin se Anja vaan edelleen pitää minusta huolta sieltä rajaan takaa, hän myhäilee.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake