Farmaseutille
19.4.2018

Kun lääkevalmiste pääsee loppumaan

Lääkkeiden annosjakelussa voi tulla vastaan tilanne, jossa tilattua lääkevalmistetta ei löydykään tukkuliikkeen varastosta. Koituuko tästä ongelmia ja miten tilanne saadaan ratkaistua? Anjan laatuja tuotantojohtaja Outi Honkanen kertoo asiasta enemmän.

Kun lääkevalmiste pääsee loppumaan

Kuinka usein annosjakelussa käytettävien lääkevalmisteiden saatavuudessa ilmenee ongelmia ja mistä ongelmat johtuvat?

− Yksittäisiä tapauksia ilmenee viikon-parin välein ja kyse on useimmiten tilapäisistä saatavuushäiriöistä, joissa lääkevalmisteen myyntiluvan haltija ei ole pystynyt toimittamaan valmistetta tukkuliikkeeseen. Syitä tähän voi olla monia, eikä meille tule niistä tietoa.

Miten tilannetta lähdetään ratkomaan?

− Ensimmäiseksi on selvitettävä, löytyykö samasta valmisteesta pienempää pakkauskokoa. Vasta sen jälkeen lähdetään vaihtamaan valmistetta toiseen. Tarjoamme vaihtokelpoista rinnakkaisvalmistetta aina kun mahdollista, jolloin apteekista ei tarvitse olla yhteydessä lääkäriin. Jos vaihtokelpoista rinnakkaisvalmistetta ei ole olemassa, otamme mahdollisuuksien mukaan valikoimaamme valmisteen, jossa on samaa vaikuttavaa lääkeainetta sama määrä. Lääkärin on päätettävä, vaihdetaanko valmiste potilaalle. Näissä tilanteissa vaihto edellyttää aina uuden reseptin kirjoittamista. Resepti tarvitaan myös, jos vaihtoehtona on ainoastaan saman lääkeaineen toinen vahvuus, eli lääkkeen annostusta täytyy muuttaa. Pyrimme pitämään varastomme koon sellaisena, että lyhyet saatavuushäiriöt eivät näkyisi asiakkaille asti. Kun tavara alkaa käydä vähiin, ilmoitamme siitä apteekkiin ja kerromme vaihtoehdoista. Ilmoituksen teemme aina hyvissä ajoin, jotta lääkettä riittää vielä ilmoituspäivän tilauksiin.

Kuinka kattava Anjan valikoima on? Millä tavoin lääkevalmisteiden saatavuusongelmat vaikuttavat potilaaseen?

− Anjan valikoimasta löytyy yli 700 tuotetta. Tällä hetkellä hieman yli 10 tuotetta ei ole saatavilla, ja näistä yhdelle ei ole olemassa lainkaan vaihtoehtoista tuotetta, jossa olisi samaa vaikuttavaa ainetta. Eli jos lääkevalmiste pääsee loppumaan varastosta, eikä sitä ole saatavilla apteekeista, niin potilas joutuu valitettavasti pitämään taukoa lääkkeen käytöstä. Tässä kohtaa lääkäri saattaa määrätä potilaalle toista lääkevalmistetta, joka kuuluu samaan terapeuttiseen ryhmään. On todella harvinaista, että potilas jää kokonaan ilman lääkkeitä.

Miten valmisteiden puuttuminen havaitaan ja mitä toimenpiteitä siitä aiheutuu?

− Anjalla on lääkeostoissa oma tiimi, joka hoitaa tilauksia päivittäin. Tiimin jäsenet näkevät tukkuliikkeiden tilausjärjestelmästä, onko tuote saatavilla vai ei. Puutteista ilmoitetaan ostopäällikölle, joka etsii vaihtoehtoisen tuotteen.

Miten näitä puutteita ja ongelmia voidaan parhaiten välttää?

− Yksinkertaisesti ennakoimalla. Pyrimme pitämään varastomme ajan tasalla. On hyvä asia, jos myyntiluvan haltija ilmoittaa ajoissa, että jokin tuote on vaarassa loppua. Näin pystymme reagoimaan ajoissa.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake