Ammattilaiselle, Farmaseutille, Potilaalle
17.9.2020

Lääkitysturvallisuus on osa apteekin arkea

Poikkeusajasta huolimatta Hartolan apteekissa pidetään huolta potilaiden lääkitysturvallisuudesta ja Anja-annosjakelupalvelu on osa tätä. Vaikka kulunut vuosi on ollut apteekissa kiireinen, on se tuonut mukanaan myös positiivisia uudistuksia.

Lääkitysturvallisuus on osa apteekin arkea

Mistä esimerkiksi tietää, että lääke sopii yhteen jonkun toisen lääkkeen kanssa? Hartolan apteekissa muun muassa asiakkaiden reseptien seuranta on päivittäinen normaali käytäntö ja lääkitysturvallisuuteen panostetaan apteekissa ahkerasti.

–Normaaleihin käytöntöihimme kuuluu reseptien interaktioseuranta, eli meidän reseptinkäsittelyohjelmamme seuraa lääkkeiden sopivuutta. Myös Anja-annosjakelu tukee lääkitysturvallisuutta niillä asiakkailla, joilla palvelu käytössä, Hartolan apteekin apteekkari Minna Itkonen kertoo.

Apteekissa haastatellaan myös itsehoitotuotteiden ostajia, sillä näilläkin tuotteilla voi olla yhteisvaikutuksia reseptilääkkeiden kanssa. Apteekissa kannustetaan asiakkaita pitämään yllä omaa lääkityslistaa. Se on kätevä silloinkin, jos hakee apteekista esimerkiksi lääkkeet puolison puolesta.

–Ihan kynä ja paperi riittävät listan ylläpitoon tai sitten terveydenhuollon yksiköstä voi käydä tällaisen listan hakemassa. Listaan on hyvä täydentää myös käytössä olevat itsehoitotuotteet, Itkonen jatkaa.

Anja-annosjakelun lääkkeet saa apteekista nopeasti

Apteekkien tarjoamassa koneellisessa Anja-annosjakelupalvelussa apteekki toimittaa asiakkaansa säännöllisesti käyttämät tabletit ja kapselit pakattuina kerta-annospusseihin kahdeksi viikoksi kerrallaan. Koneellisesti jaetut kerta-annospussit ovat turvallisia ja hygieenisiä käyttää. Annosjakelupusseista on myös helppo tarkistaa, onko päivän lääkkeet otettu.

Koneellinen Anja-annosjakelupalvelu on koettu Hartolan apteekissa korona-aikana etuna myös siksi, että Anja-annospakkauksen saa mukaansa sutjakkaasti. Asiakkaan ei lääkkeitä noutaessaan tarvitse viipyä apteekissa pitkään.

–Anja-asiakkaillamme  reseptit ovat aina kunnossa, joten niitä ei tarvitse jäädä uusimaan ja lääkkeiden maksaminenkin sujuu laskulla. Lääkkeet saa apteekista mukaan nopeasti ja Anja on muutenkin erittäin hyvä palvelu, Itkonen toteaa.

Poikkeusaika toi mukanaan uudistuksia apteekin arkeen

Hartolan apteekissa poikkeusaika on tuonut mukanaan muutamia uudistuksia, esimerkiksi noutoautomaatin apteekin ulkopuolelle. Asiakkaat tilaavat lääkkeet etukäteen ja he voivat halutessaan hakea ne noutoautomaatista.

–Automaatti on parantanut apteekkimme palvelua siinä mielessä, että olemme pystyneet pidentämään aukioloaikoja. Asiakkaat voivat hakea lääkkeet automaatista vuorokauden ympäri. Sieltä voi noutaa myös Anja-annosjakelun lääkepussinauhan, koska se sisältää huoneenlämmössä säilyviä lääkkeitä.

Noutoautomaatin lisäksi Hartolan apteekissa on tehty myös muita uudistuksia. Turvavälien pitämisestä on huolehdittu, apteekin tiloja desinfioidaan säännöllisesti, käsidesiä on tarjolla koko ajan ja palvelutiskeille on asennettu pleksilasit.

–Olemme tiedottaneet asiakkaitamme koronatilanteesta ja muuttuneista käytännöistä somessa, kotisivuillamme, apteekin ikkunoissa, ovissa ja ilmoitustauluilla. Tiedottaminen on nykyään haastavaa, kun on niin monta kanavaa käytössä, Itkonen summaa.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake