Ammattilaiselle, Potilaalle
25.10.2019

Lääkkeen käyttäjän muistilista

Lääkkeen käyttäjän on muistettava monta asiaa, jotta lääkehoito onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla. Jokainen voi myös itse vaikuttaa oman lääkehoitonsa onnistumiseen. Tärkeää on olla itse aktiivinen ja muistaa kääntyä ammattilaisten puoleen aina kun jokin omassa lääkityksessä askarruttaa.

Lääkkeen käyttäjän muistilista

Ota lääkkeet annetun ohjeen mukaan

Ota lääkkeet juuri niin kuin lääkäri on määrännyt. Kysy aina neuvoa, ennen kuin teet omin päin muutoksia lääkitykseesi tai esimerkiksi lopetat lääkkeen käytön kokonaan.

Tiedosta, mitä lääkkeitä käytät ja mihin tarkoitukseen

On tärkeää, että tiedät aina itse, mihin vaivaan käytät tiettyä lääkettä ja miten lääkkeen tulisi vaikuttaa. Käytäthän myös vain ja ainoastaan sinulle määrättyjä lääkkeitä.

Tarkkaile, saatko lääkkeestä apua

Kerro lääkärillesi aina rohkeasti kaikista vaivoistasi ja tuntemuksistasi tai jos epäilet, ettei käyttämäsi lääke tepsi. Näin sinulle osataan tarjota oikeanlaisia vaihtoehtoja.

Raportoi lääkkeen haitoista

Ilmoita mahdollisista haittavaikutuksista lääkärille, jotta hän voi suunnitella lääkehoidon jatkoa.

Pidä yllä ajantasaista lääkityslistaa

Vain sinulla on ajantasainen tieto kaikista lääkkeistä ja luontaistuotteista, joita todellisuudessa käytät. Kirjaa siis lääkityslistaan kaikki käyttämäsi reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, ravintolisät ja luontaistuotteet. Pidä lista aina mukanasi.

Selvitä, mistä saat apua lääkeasioissa

Varmista, että tiedät keneen voit olla yhteydessä, jos tunnet olosi sairaaksi tai haluat keskustella lääkityksestäsi. Kysy myös sinua hoitavalta henkilöltä, jos jokin asia lääkkeen käytöstä jäi mietityttämään. Voit kysyä lääkkeistä myös omasta apteekistasi. Varmista aina, että ymmärsit asian oikein.

Huolehdi ajoissa reseptien uusimisesta tai lääkehankinnoista

Lääkityksen katkeaminen voi heikentää vointiasi. Lisäksi lääkityksen aloittaminen uudestaan tauon jälkeen voi korostaa uudestaan mahdollisia haittavaikutuksia.

Kerro alkoholin ja muiden päihteiden käytöstä

Vähäiselläkin käytöllä voi olla vaikutusta lääkehoidon suunnittelussa. Keskustele asiasta lääkärisi tai sairaanhoitajan kanssa turvallisen ratkaisun löytämiseksi.

Kysy lääkkeen hintaa

Jos lääkkeen hinta mietityttää, keskustele lääkkeen hinnasta jo lääkärin kanssa. Saat hintaneuvontaa myös apteekeista.

Huolehdi lääkkeiden asianmukaisesta säilytyksestä ja hävittämisestä

Käyttämättä jääneet tai vanhentuneet lääkkeet ovat vaarallista jätettä, jotka tulee palauttaa apteekkiin. Älä myöskään anna sinulle määrättyjä lääkkeitä muille.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake