Potilaalle
2.1.2019

Miten maailma makaa – tältä näyttää vuosi 2019

Vuosi 2018 on nyt virallisesti hyvästelty viimeisen kerran. Mitä tuleva uusi vuosi 2019 mahtaa tuoda tullessaan? Kokosimme blogiimme muutamia asioita, joita uudelta vuodelta voi ainakin odottaa.

Miten maailma makaa – tältä näyttää vuosi 2019

Megatrendit maailmalla: Tekoäly voimistuu ja vahvistuu

Jo useiden vuosien ajan tekoälystä on kohistu ja kuohuttu. Maailmalla ennustetaan, että sama tulee jatkumaan ja jopa kasvamaan tänä vuonna. Kehitys alkaa näkyä myös Suomessa. Viime vuoden lopulla uutisoitiin, että Kajaaniin on päätetty hankkia 37 miljoonan euron supertietokoneen. Pohjoismaiden tehokkain tietokone on tarkoitettu tutkimuksen tehostamiseen ja sen avulla voidaan esimerkiksi kehittää uusia lääkkeitä ja etsiä tekoälyn avulla tehokkaampia hoitomuotoja.

Supertietokone tuntuu meistä monesta varmasti utopistiselta, mutta tekoälyä käytetään jo nyt paljon erityisesti terveydenhoitoalalla. Esimerkiksi ikäihmisten kokemaa yksinäisyyttä lievittämään on rakennettu pehmoinen Paro kuuttirobotti, jota saa paijata ja jonka kanssa voi jutella. Kuutin sisältä löytyy tekoäly, joka tunnistaa puheen ja silittelyn. Tekoäly mahdollistaa sen, että kuutti voi reagoida ihmisten liikkeisiin. Paro toimii samalla tavalla kuin aidot terapiaeläimet, mutta se ei allergisoi ja sopii mihin tahansa yhteisöön.

Yhteiskunta: Itsehoitolääkkeiden hintakilpailu avataan

Alkutalvella 2018 eduskunta päätti, että itsehoitolääkkeiden hintakilpailu avataan kokonaan, jonka toivotaan lisäävän kilpailua ja muuttavan itsehoitolääkkeitä edullisemmaksi kuluttajille. Itsehoitolääkkeille on määrätty lääketaksan mukainen maksimihinta, mutta uudistuksen myötä apteekit saavat alkaa myymään itsehoitolääkkeitä myös halvemmalla hinnalla.

Itsehoitolääkkeitä ei kuitenkaan ole tulossa myyntiin apteekkien ulkopuolelle ainakaan vielä. Lääkelain uudistuksen käsittely jatkuu uudessa eduskunnassa, joten asiassa kannattaa pysyä kuulolla.

Ruoka: Uudet proteiinit ihastuttavat

Fazerin tuottamassa Tulevaisuuden ruokatrendit 2019 -raportissa arvioidaan, että tänä vuonna suomalaiset hullaantuvat entistä enemmän terveellisistä ruuista sekä uusien proteiinien kokeilemisesta. Ensi vuonna herkuttelemme todennäköisesti lupiinin, herneiden ja soijan kaltaisilla kasviksilla. Myös ”lihattoman liha”, kuten seitani, kiinnostaa entistä enemmän ruokailijoita. Ekologinen syöminen on yksi suuri odotettavissa oleva trendi vuodelle 2019.

Viihde: Live-action elokuvat jatkavat suosikkeina

Jo useamman vuoden ajan klassisista piirroselokuvista on tuotettu live action -versioita eli vaihtoehtoja, joissa ihmiset hoitavat näyttelemisen. Muutaman vuoden aikana valkokankaalla on vieraillut esimerkiksi Kaunotar & Hirviö, Mowgli ja Tuhkimo.

Trendi ei ainakaan laannu vuonna 2019, sillä tämän vuoden aikana elokuvissa seikkailevat ainakin Dumbo, Aladdin, Leijonakuningas sekä Kaunotar ja Kulkuri. Live action -elokuvan katsominen on mukavaa tekemistä vaikka lastenlasten kanssa.

Tekeminen: Rauhoittuminen

Ehkä yksi vuoden tärkeimmistä trendeistä on ”calm down” eli vapaasti käännettynä rauhoittuminen ja rentoutuminen. Maailma tuntuu muuttuvan jatkuvasti vain hektisemmäksi ja hektisemmäksi, minkä takia maailmalla leviääkin tälle vastavoimana rauhoittuminen. Rauhoittuminen voi tapahtua niin omassa kodissa rentoutumalla ja mukavia asioita tekemällä, joogaamalla tai vaikka ihanasta Suomen luonnosta nauttimalla. Vuonna 2019 kaikkien kannattaa hengittää syvään ja rentoutua. Edes pieni hetki joka päivä!

 

Upeaa uutta vuotta kaikille!


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake