Ammattilaiselle, Farmaseutille
27.5.2021

Myös Jorvin apteekissa tuotetaan koneellista Anja-annosjakelupalvelua

Jorvin apteekki on Suomen kolmas sairaalan yhteyteen perustettu apteekki. Espoon lisäksi Kuopiossa ja Tampereella on yliopistollisten sairaaloiden yhteydessä apteekit. Anja-annosjakelupalvelu sopii hyvin osaksi myös sairaalan yhteydessä toimivan apteekin palveluvalikoimaan.

Myös Jorvin apteekissa tuotetaan koneellista Anja-annosjakelupalvelua

Sairaalan yhteydessä toimiminen tuo apteekille oman lisänsä. Espoossa sijaitsevan Jorvin apteekin apteekkari Anssi Pulkkinen kertoo sairaala-alueen olevan kliininen ympäristö, jossa nopeus ja toimitusvarmuus korostuvat. Sairaalan yhteydessä toimiminen on Pulkkisen mukaan myös käytännönläheisempää.

– Pystymme hakemaan kanslian pöydälle unohtuneet lääkemääräykset, mikä vaatii toisinaan määrätietoisuutta. On tärkeää, että etenkin aloitettaessa lääkitys ei jää vajaaksi.

Anja-annosjakelu on Jorvin apteekin valinta

Anja-annosjakelupalvelun tarjoamista suunniteltiin käytettäväksi Jorvissa jo apteekin perustamisvaiheessa. Jorvin apteekki avattiin helmikuussa 2020 ja Anja-annosjakelupalvelu alkoi apteekissa puolisen vuotta myöhemmin.

– Tunsin Anja-annosjakelun aiemmalta uraltani. Suuren yhtiön osana Anja-annosjakelun toimiva riskienhallinta on meille tärkeä seikka, Pulkkinen kertoo.

Jorvilaiset ovat tyytyväisiä Anja-annosjakeluun. Anja-yksikön ja apteekin välinen kommunikointi on Pulkkisen mukaan sujunut kitkattomasti. 

– Olemme olleet todella tyytyväisiä ja Anjan väellä on ollut riittävästi kärsivällisyyttä opastaa meitä etenkin alussa. 

Annosjakelua tehdään Jorvin apteekissa erillisessä tilassa, jossa vuorossa oleva farmaseutti saa rauhassa keskittyä työhönsä.

– Etenkin uusien hoitoyksiköiden mukaan tuominen vie aikaa, mutta koen sen satsauksena tulevaan. Rutiinien löydyttyä työmäärä laskee, Pulkkinen kertoo.

Ekologisuus toteutuu myös Anjassa

Jorvin apteekissa ekologisuus on yksi tärkeistä arvoista. Esimerkiksi apteekin kaikki kalusteet ja jääkaapit ovat hankittu käytettyinä. 

– Halusimme kunnioittaa ajan henkeä, ettei aina olla hakemassa uusinta, kun vanhatkin toimivat hyvin. Se on myös kustannustehokkaampaa, Pulkkinen toteaa.

Pulkkisen mukaan monesti apteekissa asioivat ovat usein hyvin tietoisia kuluttajia ja hän näkee myös Anja-annosjakelun tukevan ekologista ajattelua. Esimerkiksi usein lääkityksen vaihtuessa lääkkeitä saattaa mennä hukkaan.

– Annosjakelupalvelun myötä lääkehukka vähenee, kun ei tule ostettua turhaan lääkkeitä. Toki pientä roskaa annosjakelusta tulee, mutta uskon vähämuovisten pakkausten olevan kuitenkin parempia kuin kierrätyshaasteita tuottavat lääkepakkaukset.

Anja-annosjakelun kertakäyttöiset annosjakelupussit voidaankin kierrättää muiden muovipakkausten tapaan. Huomioithan, että pussien henkilötietoja sisältävä osa suositellaan hävitettäväksi sekajätteen joukossa.

Pandemia loi uusia toimintatapoja myös Jorvin apteekkiin

Vain kolme viikkoa avajaisten jälkeen Jorvin apteekin ovet suljettiin ja apteekki siirtyi palvelemaan asiakkaita luukun kautta. Pandemia muutti monien apteekkien toimintatapoja.

– Se oli raskasta aikaa. Kun vihdoin kesäkuussa palasimme palvelemaan normaalisti, tuntui kuin olisimme pitäneet uudet avajaiset, Pulkkinen kertoo.

Poikkeusaikojen myötä Jorvin apteekista alettiin tekemään myös kotiinkuljetuksia. 

– Maksuttomista kuljetuksista on tullut meille vahva puumerkki. Olemme saaneet niistä positiivista palautetta ja tiimi on ollut iloinen, kun on saanut omalta osaltaan auttaa kontaktien vähentämisessä.

Pulkkinen myös kiittelee Oriolan Farenta-henkilöstöpalvelun työntekijöitänsä sekä hyvää työilmapiiriä.

– On kiva tehdä töitä tuolla porukalla ja uskon tunnetta molemminpuoliseksi, sillä meillä puhutaan avoimesti. Meillä saa aina sanoa mielipiteensä ja sanotaankin, Pulkkinen naurahtaa.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake