Potilaalle
22.3.2019

Nujerra siitepölyallergia jo lähtökuoppiin!

Hätsii! Ihana lisääntynyt valo ja kevät tuovat mukanaan valitettavasti myös yhden inhottavan vieraan: siitepölyallergiat. Muista aloittaa allergialääkkeiden syönti ajoissa, niin lääkkeiden vaikutus on mahdollisimman tehokas!

Nujerra siitepölyallergia jo lähtökuoppiin!

Siitepöly saa aivastelemaan, nenän vuotamaan ja silmät, nenän sekä korvat kutiamaan – oireista kärsii jopa sadat tuhannet suomalaiset, sillä noin 20 % väestöstä on allergikkoja. Pahoina vuosina myös ne, joilla ei ole varsinaista todettua allergiaa saa oireita.

Keväässä on kuitenkin positiivisia uutisia! Allergia- ja astmaliiton mukaan ennuste lupaa, että erityisesti koivun siitepölyä on ilmassa vähemmän kuin aikaisempina vuosina, joka tuo helpotusta monen arkeen.

Allergisen pitkä kesä helpottuu lääkkeillä

Siitepölyallergikoille kevät ja kesä voivat olla pitkiä. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut. Maalis- ja huhtikuussa kiusaa leppä ja toukokuussa koivu. Heinäkasvit allergisoivat keskikesällä ja viimeisenä elokuussa ärsyttää pujo.
Allergialääkitys kannattaa aloittaa hieman ennen odotettua allergiakautta, jolloin se puree oireisiin jo ennen niiden puhkeamista. Viimeistään lääkitys tulee aloittaa ensimmäisten oireiden ilmestyessä. Oireet aiheuttavat väsymystä ja epämukavaa oloa, joten ne kannattaa hoitaa huolella.

Siitepölyallergiaa voi lääkitä samanaikaisesti sekä antihistamiinilla että paikallisesti hoitavilla lääkkeillä, kuten kortisonipohjaisilla nenäsuihkeilla tai silmätipoilla. Hoidossa säännöllisyys on tärkeää, sillä esimerkiksi nenäsuihkeet alkavat toimia vasta kunnolla noin viikon käytön jälkeen.

Suun kautta otettavat antihistamiinit ovat turvallisia ja pitävät tehonsa hyvin koko siitepölykauden ajan. Lääkitystä kannattaa jatkaa vielä pari viikkoa siitepölykauden päättymisen jälkeen, jotta oireet eivät ehdi puhjeta.

Allergialääkkeitä on saatavilla sekä reseptillä että ilman apteekeista.

Anja auttaa läpi allergiakauden!

Anjan kerta-annospusseihin voi jakaa myös allergialääkkeet. Käy uusimassa allergialääkereseptisi mahdollisimman pian tai kerro omassa apteekissasi, että haluat lisätä annosjakeluun itsehoitolääkkeenä saatavat allergialääkkeet.

Tiesitkö, että annosjakeluun voi jakaa reseptilääkkeiden lisäksi muita tarpeellisia vitamiini- ja hivenainevalmisteita? Iäkkäämpien on usein hyvä lisätä esimerkiksi B12-vitamiininsaantia lisäravinteesta, jonka voi kätevästi jakaa annosjakelupusseihin. Kysy asiasta lisää apteekista tai lääkäriltäsi!

Anna Anjan auttaa läpi kevään! Katso lähin Anja-apteekkisi täältä.

Lähde: Astma- ja allergialiitto, norkko -siitepölytiedotus, Käypähoito.fi


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake