Potilaalle
14.4.2019

Puuhaa Anjan kanssa: Koristele hauskat pääsiäismunat!

Pääsiäinen ja pitkät pyhät lähestyvät, joka usein tarkoittaa yhdessäoloa perheen ja läheisten kanssa. Yhdessä on hauska askarrella, joten käy nappaamassa Anjan koristeluvinkit pääsiäisen koreimpiin muniin!

Puuhaa Anjan kanssa: Koristele hauskat pääsiäismunat!

Pääsiäiseen kuuluu kiinteänä osana kauniisti koristellut pääsiäismunat ja niiden piilottaminen. Munien koristelu on hauskaa niin yksin kuin yhdessä vaikka lastenlasten kanssa.

Koristeeksi vai herkutteluun?

Ensimmäinen askel onnistuneissa munatalkoissa on päättää, mikä munien käyttötarkoitus on. Eri käyttötarkoituksiin tulevat munat käsitellään eri tavalla.

Koristemunan valmistelu

1. Ota raaka muna käteen ja pistä molempiin päihin pieni reikä, esimerkiksi nuppineulalla tai pienellä naulalla.
2. Puhalla toiseen rei’istä niin, että munan sisus valuu ulos. Muista hyödyntää sisus ruuanlaitossa!
3. Huuhtele munankuoret huolellisesti ja anna kuivua ennen koristelun aloittamista.

Syötävän munan valmistelu

1. Syötäväksi tulevat munat kannattaa keittää ensin, jotta koristelu ei valu hukkaan. Keitä munat koviksi, jotta niiden käsittely on helpompaa. Keittoaika voi olla jopa 10–20 minuuttia.
2. Valkoinen kananmuna värjäytyy kauniisti jo keittäessä, jos lisäät keitinveteen esimerkiksi elintarvikeväriä. Munia kannattaa liottaa vielä keittämisen jälkeen värjätyssä vedessä, jolloin väri syvenee.
3. Nosta munat jääkaappiin viilentymään.

Koristellaan!

Pääsiäismunien koristelussa vain taivas on rajana! Koristeina voi käyttää kaikkea askarteluun sopivaa, mitä kodin kaapeista löytyy.

Maalia pintaan

Perinteisin tapa koristeluun on maalaaminen. Maalatessa munaan voi kuositella raitoja, pilkkuja, kukkia tai vaikka tekstiä! Simppelin kauniita munia saat maalaamalla pohjan yksiväriseksi.
Maalina voi käyttää elintarvikevärejä, vesivärejä tai tusseja. Muista antaa eri värien ja värikerrosten kuivua hyvin, jotta värit pysyvät mahdollisimman kirkkaina eivätkä sekoitu toisiinsa.

Hyödynnä vanhat langat

Löytyykö laatikoista vanhoja langanpätkiä, jolle ei ole käyttöä. Kieputa pääsiäismunan päälle langasta asu, joka somistaa ja lämmittää.

Lankkaaminen on helppoa, mutta vaatii pientä sorminäppäryyttä. Kieputa ensin langasta munalle hattu. Hatun saat tehtyä kiertämällä lankaa spiraalin muotoon kahden sormenpääsi ympärille. Halkaisijaltaan hattu saa olla noin 1,5 cm.

Kun hattu on valmis, liimaa se munalle päähän ja voit alkaa kieputtaa lankaa pitkin munan kylkiä. Liimaa kannattaa lisätä tasaisin väliajoin. Voit peittää munan kokonaan yhdellä langalla tai tehdä eri väreillä raitoja.

Kieputa kieputa

Takuuvarma ja kaikilta onnistuva konsti on pääsiäismunan kieputtaminen esimerkiksi glitterhileissä tai kahvinporoissa.
Levitä kananmunan pinnalle liimaa ja pyöritä munaa lautaselle levitetyn materiaalin päällä. Muna saa hauskan röpelöisen pinnan, jota on ilo ihastella ja koskettaa!

 

Tiesittekö, että munien piilotusperinne on jo satoja vuosi vanha? Värjättyihin muniin on liittynyt leikkejä sekä yhteisöllisyyttä, kun niitä on piiloteltu ja etsitty.

Jaa kuva upeasta luomuksestasi Anjan Facebookissa!


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake