Ammattilaiselle, Farmaseutille, Potilaalle
11.5.2018

Sairaanhoitajapäivä 12.5. − tutustu kuuluisiin sairaanhoitajiin

Kansainvälistä sairaanhoitajapäivää vietetään sunnuntaina 12.5. Historian varrelle on mahtunut useampiakin kuuluisia sairaanhoitajia, tutustu heihin seuraavien tekstien avulla!

Sairaanhoitajapäivä 12.5. − tutustu kuuluisiin sairaanhoitajiin

Sairaanhoitajan päivän juhlistamisesta on aloitteen tehnyt kansainvälinen sairaanhoitajaliitto (ICN) ja päivän tarkoituksena on korostaa ajankohtaisia aiheita liittyen hoitotyöhön sekä sairaanhoitajien ammattiin. Sairaanhoitajan päivänä juhlitaan myös Florence Nightingalen syntymäpäivää, tutustu alta häneen sekä muihin kuuluisiin sairaanhoitajiin!

Kuuluisat sairaanhoitajat

Dorothea Dix (1802−1887)

Dorothea Dix tunnetaan hänen työstään mielenterveyspotilaiden hyväksi. Hän muun muassa tuki lakialoitetta, jonka pohjalta perustettiin Amerikan ensimmäisiä psykiatrisia hoitoyksiköitä.

Mary Todd Lincoln (1818−1882)

Presidentti Abraham Lincolnin vaimo Mary toimi haavoittuneiden sotilaiden hoitajana, minkä lisäksi hän toimi vapautettujen orjien oikeuksien puolestapuhujana.

Walt Whitman (1819−1892)

Whitman tunnetaan ennen kaikkea kuuluisana runoilijana, mutta lisäksi hän toimi vapaaehtoisena sairaanhoitajana Yhdysvaltain sisällissodan aikana. Hän kuunteli heidän tarinoitaan ja auttoi lähettämällä kirjeitä heidän perheilleen.

Florence Nightingale (1820−1910)

Nightingale tunnetaan edelläkävijänä sairaanhoidon alalla ja häntä nimitetäänkin sairaanhoitajien "kuningattareksi". Hänen tunnetuin tekonsa oli Krimin sodan aikana brittisotilaiden huonojen olojen esiin nostaminen. Hän myös perusti sairaanhoitajien koulun Lontooseen 1860-luvulla.

Clara Barton (1821−1912)

Tunnetaan Punaisen Ristin perustajana ja johtajana aina vuoteen 1904 asti. Ennen järjestön perustamista hän toimi sisällissodassa sairaanhoitajana asettaen itsensä hengenvaaraan hoitaessaan haavoittuneita sotilaita.

Mary Eliza Mahoney (1845−1926)

Afroamerikkalaisten hoitajien edelläkävijä Mahoney oli ensimmäinen koulutuksen suorittanut afroamerikkalainen sairaanhoitajana. Lisäksi hän oli yksi "national Association of Colored Graduate Nurses"-liiton perustajista.

Lillian Wald (1867−1940)

Wald pyrki parantamaan terveyspalveluiden saatavuutta vähävaraisille. Tämän johdosta hän myös perusti "Henry Street Settlement House"-talon, joka tarjoaa palveluita avun tarpeessa oleville yhä tänä päivänäkin.

Margaret Sanger (1879−1966)

Sanger tunnetaan naisten oikeuksien sekä seksuaalikasvatuksen puolestapuhujana. Hän muun muassa perusti järjestön, joka tänä päivänä toimii nimellä "Planned Parenthood".

Mary Breckingridge (1881−1965)

Breckingridge menetti kaksi lastaan ja sen johdosta hän päätti kouluttautua sairaanhoitajaksi. Erityisesti hän oli kiinnostunut lasten ja äitien hyvinvoinnista maaseudulla. Hänen kerrotaan myös tuoneen sairaanhoitaja-kätilön ammatin Amerikkaan.

Florence Guinness Blake (1907−1983)

Blake tunnetaan sairaanhoitajakoulutuksen puolestapuhujana. Hän oli erityisen kiinnostunut lasten terveydestä ja perustikin lastensairaanhoitoon keskittyvän koulutusohjelman.

 

Lähde: Rasmussen Collegen infograafi
http://www.rasmussen.edu/degrees/nursing/blog/most-notable-nurses-throughout-history/

Kuvien lähde: Wikipedia (Florence Blaken kuva: Notable Nurses -sivusto)


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake