Potilaalle
2.9.2019

Syleile syksyä hyggeillen – viisi vinkkiä alkuun

Intiaanikesän viimeiset lempeät henkäykset ovat nautittu. Syyskuu tuo mukanaan lyhenevät päivät, sateisen sään ja hiljalleen hiipivän kylmyyden. Uusi vuodenaika kannattaa ottaa vastaan rauhassa hyggeillen.

Syleile syksyä hyggeillen – viisi vinkkiä alkuun

Mitä ihmeen hygge?

Hygge on Tanskasta lähtöisin oleva ilmiö, jonka perussanoma on simppeli: pysähdy ja nauti rennosta olosta turhia stressaamatta. Hygge ei ole lista asioita, vaan tärkeintä on hyggeilyn synnyttämä lämmin tunne. Hyggeilyn ytimessä on tietoisesta hyvästä olosta nauttiminen. Usein kiireen keskellä unohtaa helposti ne asiat, jotka ovat hyvin.

Viilentyvä ilma on erinomainen syy käpertyä vaikka sohvan nurkkaan katselemaan hyvällä omatunnolla televisiota tai kutomaan sukkia talvea varten.

Kokosimme alle muutamia vinkkejä, joiden avulla ensimmäiset askeleen kohtia hyggeilyä on helppo ottaa.

1. Kaipaatko lämpöä ja valoa?

Illan pimetessä kaiva kaapista kaikki löytämäsi kynttilät. Sammuta valot ja sytytä kynttilämeri. Nauti kynttilöiden tuomasta lämmöstä ja rauhasta.

2. Matkalla seikkailuun?

Lue jotain mieleistä – ihan sama, mitä se on! Heitä nurkkaan raskaalta tuntuva kirja ja valitse jotain kevyempää tilalle. Jos silmiä väsyttää, kannattaa kokeilla äänikirjoja.

3. Miltä kävelyretki kuulostaa?

Pakkaa eväät laukkuun, pyydä ystävä mukaan ja lähtekää samoilemaan lähimaastoon. Nauti siitä mitä näet, kuulet ja haistat. Syksyllä ilmassa on aivan oma kirpeä tunnelmansa. Kylmyyden saa pidettyä loitolla valtavalla pehmeällä villaneuleella, kaulahuvilla ja termarissa odottavalla lämpimällä juomalla.

4. Tykkäätkö käsitöistä?

Aloita jokin uusi projekti tai kokeile täysin uudenlaisen mallin neulomista. Tärkeintä on, että et ota lopputuloksesta paineita – ei ole väliä vaikka muutama silmukka puuttuisi, kunhan olet nauttinut.

5. Rakastatko sängyssä loikoilua?

Nyt voit luvan kanssa viettää rauhallisen aamupäivän sängyssä – tai vaikka koko päivän, jos siltä tuntuu! Muistako lapsuudessa rakennettuja majoja, joissa oli täysin oma maailmansa? Toteuta sama omaan sänkyysi ja vietä makoillen kiireetön hetki.

Vaivaton arki Anjan kanssa

Hyggeilyn rentoa ajatusta kannattaa tuoda myös arkisiin asioihin. Oma tai läheisen lääkehoito saattaa aiheuttaa monelle tarpeetonta stressiä. Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on mainio keino lievittää turhaa huolta esimerkiksi kauempana asuvan läheisen lääkehoidosta.

Anjan käyttö on simppeliä: apteekista noudetaan aina kahden viikon tabletit ja kapselit kerralla pakattuna Anja-laatikossa olevaan kerta-annospussirullaan. Jokaiseen pussiin on merkitty erikseen lääkkeiden ottopäivä ja -aika, sekä mitä valmisteita yksittäinen pussi sisältää. Valmiiksi jaetuista kerta-annospusseista on helppo tarkistaa, onko esimerkiksi muistisairas muistanut ottaa päivittäiset lääkkeet.

Lisää Anjasta kannattaa kysyä lähimmästä Anja-apteekista. Kaikki palvelevat asiantuntija-apteekit löydät täältä.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake