14.4.2016

”Anjan käyttö on helppoa kuin mikä!”

”Anjan käyttö on helppoa kuin mikä!”

Imatralainen Heikki Sallinen on ehtivä eläkeläinen. Nytkin hän vastaa puheluun auton ratin takaa.

– Ehdin juuri pysäyttämään parkkipaikalle, Heikki naurahtaa. Puheen parressa kuuluu reipas Etelä-Karjalan murre.

Heikki osallistui lääkkeiden annosjakelupalvelu Anjan testijaksoon, jossa kerättiin käyttäjien kokemuksia palvelusta kolmen kuukauden ajan. Hän lähti mukaan testiin, koska oli kuullut paljon hyvää Anjasta.

– Lähdin jokunen vuosi sitten kokeilemaan tätä juttua. Olin kuullut siitä alun perin anoppivainaalta, jolla oli Anja-palvelu käytössä kotipalvelun kautta. Rouva oli hyvin huonokuntoinen ja palvelu auttoi selvästi hänen arkeaan, muistelee Heikki.

Palvelun sai käyttöön nopeasti

Anja-asiakkuus käynnistettiin lähimmässä Anja-apteekissa, jossa farmaseutti listasi muun muassa lääkärin koostamasta lääkelistasta ylös Heikin lääkkeet ja siirsi tilauksen eteenpäin Anjalle. Heikki sanoo homman sujuneen nopeasti.

– Palvelu käynnistyi parissa viikossa. Sain apteekista tekstiviestin, jossa ilmoitettiin lääkkeiden olevan noudettavissa. Lääkitykseen ei tullut katkoja ja kaikki toimi muutenkin mallikkaasti. Hain aina kerran kuukaudessa paketin, Heikki kertaa kokemuksiaan.

Entinen putkimies siirtyi vuosia sitten työkyvyttömyyseläkkeelle sydänvikojen takia. Sen jälkeen Heikin aikaa ovat vieneet etenkin neljä lastenlasta, matkailu sekä mökin kunnostaminen. Annospusseissa olevat lääkkeet pysyivät hyvin mukana aktiivisessa arjessa.

– Anjan käyttö on helppoa kuin mikä! Lääkkeet ovat valmiiksi annosteltu pusseihin, ja pusseista löytyy lääkkeen ottamiseen liittyvät tiedot, kuten päivämäärä ja tarkempi ajankohta. Testijaksonkin aikana reissasin sen verran paljon, että oli todella helppoa vain napata pussi mukaan. Ei sitten tarvinnut itse valikoida erikseen lääkkeitä matkalle.

Anja auttaa, kun muisti tai kunto reistailee

Heikki sanoo Anjan sopivan etenkin huonokuntoisille tai muistisairaille henkilöille. Hän toteaa uskaltavansa suositella palvelua, koska siinä ei ole mitään ongelmaa.

– Jos muisti ei toimi, niin Anja huolehtii, etteivät lääkkeet unohdu. Palvelu on myös kätevä niille, jotka eivät pysty itse jakamaan lääkkeitään dosettiin. Kaappeihin ei kerry myöskään turhia lääkkeitä. Jos esimerkiksi hakee apteekista kolmen kuukauden lääkkeet, ja sinä aikana muuttuu lääkitys, niin kaappiin voi jäädä kahden kuukauden lääkkeet lojumaan. Anja-palvelun kanssa näin ei voi käydä, jos muutoksesta ilmoittaa apteekkiin. Eli ei tule maksettua turhasta, toteaa Heikki.