27.10.2017

”Att använda Anja är hur lätt som helst!”

”Att använda Anja är hur lätt som helst!”

Imatrabon Heikki Sallinen är en pigg pensionär. Den här gången svarar han i telefonen bakom ratten.

– Jag hann precis stanna till på en parkering, skrattar Heikki. I hans tal hörs den hurtiga dialekten från Södra Karelen.

Heikki deltog i Anja-dosdispenseringstjänstens testperiod, där det samlades in erfarenheter från användarna under tre månader. Han ville delta i testet eftersom han hade hört så mycket bra om Anja.

– Det är några år sedan som jag hoppade på det här testet. Först hörde jag om det av min framlidna svärmor, som använde Anja-tjänsten via hemtjänsten. Damen var mycket illa däran och tjänsten var en stor hjälp i hennes vardag, minns Heikki.

Det gick snabbt att få igång tjänsten

Anja-kundmedlemskapet startades i närmaste Anja-apotek där farmaceuten listade bland annat Heikkis läkemedel från läkarens sammanställda läkemedelslista, och därefter lades beställningen vidare i Anja. Heikki säger att det gick snabbt.

– Tjänsten var igång inom ett par veckor. Jag fick ett sms från apoteket med ett meddelande om att läkemedlen kunde hämtas. Det blev inga avbrott i läkemedelsbehandlingen, allt fungerade bra på alla sätt. Jag hämtade ett paket i månaden, berättar Heikki om sina erfarenheter.

Den före detta rörmokaren blev för många år sedan invaliditetspensionär på grund av hjärtproblem. Efter det har Heikkis tid upptagits av framför allt hans fyra barnbarn, resor samt renovering av stugan. Läkemedlen i dospåsarna har hängt med bra i den aktiva vardagen.

– Att använda Anja är hur lätt som helst! Läkemedlen är färdigdoserade i påsar, och i påsarna finns information om hur läkemedlen ska tas, som datum och exakt tid. Under testperioden reste jag rätt mycket, men det var jättelätt att bara rycka med sig påsen. Man behövde inte själv välja ut läkemedel för resan.

Anja hjälper när minnet eller konditionen sviktar

Heikki säger att Anja passar framför allt för personer med dålig hälsa eller minnessjukdom. Han fastslår att han vågar rekommendera tjänsten, för det finns inget dåligt med den.

– Om minnet sviker, så ser Anja till att du inte glömmer läkemedlen. Tjänsten är även behändig för dem som inte själva kan dela in sina läkemedel i en dosett. Inga läkemedel blir kvar hemma i skåpen heller. Om man till exempel hämtar ut läkemedel för tre månader från apoteket, och under den tiden ändras läkemedelsbehandlingen, kan två månaders läkemedel bli drällande kvar hemma i skåpen. Med Anja-tjänsten händer inte detta, om man meddelar förändringen till sitt apotek. Du slipper med andra ord onödiga kostnader, konstaterar Heikki.