14.4.2016

Avainasemassa turvallisuus ja korkea laatu

Avainasemassa turvallisuus ja korkea laatu

Anja-annosjakelun lähtökohta on, että apteekkien työmäärä annosjakelussa voidaan minimoida turvallisesti. Annosjakelu tapahtuu lääketehdasta vastaavissa tiloissa ja tuotannossa noudatetaan GMP:n mukaista laatujärjestelmää. Valikoimassa on tällä hetkellä reilut 700 tuotetta.

– On tärkeää, että potilaamme saavat aina oikeat lääkkeet oikeissa pusseissa. Käsijakelussa voi tapahtua todella paljon virheitä, mutta koneellisessa annosjakelussa virheiden mahdollisuus on äärimmäisen pieni. Käsin jaettuna virheprosentti on tutkimuksesta riippuen 1–20 %, kun taas Anja-annosjakelupalvelun virheprosentti on vain 0,003 %. Jokainen annospussi tarkistetaan koneellisesti ja valokuvataan ennen lähettämistä apteekkiin, kertoo laatu- ja tuotantojohtaja Outi Honkanen.

Apua interaktioiden tarkistukseen

Anja avustaa apteekkeja annosjakelun aloitusvaiheessa ja vastaa myös itse jakelun aikana syntyviin kysymyksiin.

Ennen kuin potilas aloittaa Anja-annosjakelupalvelun käytön, hänelle tehdään lääkityksen kokonaistarkistus yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Siinä käydään läpi potilaan kaikki lääkkeet, jotta voidaan havaita, löytyykö mahdollisesti päällekkäisiä lääkkeitä tai haitallisia interaktioita.

– Interaktion tarkistus on palvelu, jonka voimme tehdä apteekin puolesta. Käytämme myös Apteekkariliiton Salko-raporttia, joka liittyy nimenomaan vanhusten lääkehoitoon. Aina kun lääkitys muuttuu, se tarkastetaan uudestaan. Tilauksen yhteydessä apteekki ilmoittaa Anja-farmaseutilleen, mikäli potilaan lääkitykseen on tullut muutoksia, Honkanen kuvailee.

Nopeat toimitukset, korkea laatu

Koneellista annosjakelua kehitetään jatkuvasti osaavan, moniammatillisen henkilökunnan avulla. Työtä tehdään Anjassa yhdeksän jakelukoneen avulla. Kuljetusaika vaihtelee apteekin sijainnista riippuen yhdestä kahteen vuorokauteen.

– Tuotantomäärämme ovat isoja, esimerkiksi vuonna 2015 kauttamme lähti yli 22 miljoonaa lääkeannospussia. Annospussien tarkistusprosessi on erittäin luotettava ja olemme ylpeitä korkeasta laadustamme, Honkanen toteaa.