Ammattilaiselle, Potilaalle
16.9.2019

Lääkkeiden annosjakelu tuo apua muistisairaalle ja hänen läheisilleen

Lääkehoito on iso osa muistisairauksien, kuten Alzheimerin taudin hoitoa. Erityisesti sairauden edenneessä vaiheessa lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu tukee muistisairaan lääkehoidon onnistumista.

Lääkkeiden annosjakelu tuo apua muistisairaalle ja hänen läheisilleen

Suomessa on arviolta noin 200 000 muistisairautta sairastavaa ihmistä ja vuosittain erilaisiin muistisairauksiin sairastuu jopa 14 000 uutta potilasta. Sairauksien hoito on hyvin kokonaisvaltaista. Terveellinen ja monipuolinen ravinto, liikunta sekä muiden mahdollisten perussairauksien hyvä hoito ovat merkittävässä roolissa muistisairauksien hoidossa. Lisäksi muistisairastakin kannustetaan viettämään aktiivista ja virikkeellistä elämää.

Luonnollisesti myös lääkehoito on erittäin tärkeä palanen muistisairauksien hoitoa. Esimerkiksi Alzheimerin taudissa varhain aloitettu lääkitys pitää yllä toimintakykyä ja auttaa pärjäämään kotona pidempään. Lääkehoidon vaikutuksesta potilaan yleinen aktiivisuus kohenee, arjen askareet sujuvat paremmin ja käytösoireet lievittyvät. Varhaisella hoidon aloituksella ja muilla tukitoimilla voidaan myös muistisairaan kotona selviytymistä jatkaa parilla vuodella – tai jopa pidempään.

Valmiiksi annostellut lääkkeet arkea helpottamaan

Muistisairauden edetessä sairastunut tarvitsee yhä enemmän tukea. Sairauden edenneessä vaiheessa oikeiden ja oikeaan aikaan otettujen lääkkeiden otto saattaa muodostua suureksi haasteeksi. Lääkkeiden koneellinen annosjakelupalvelu Anja tukee tässä asiassa erinomaisesti muistisairaan lääkehoidon onnistumista.

– Anja-annosjakelupalvelua käyttävä apteekki toimittaa muistisairaan kaikki käytössä olevat lääkkeet kerta-annospusseihin pakattuina aina kahdeksi viikoksi kerrallaan. Muistisairas ja hänen läheisensä hyötyvät suuresti, kun annospusseissa olevan päivämäärän ja kellonajan avulla pystyy myös seuraamaan, onko lääkkeet otettu ajallaan, kertoo Anja-annosjakelupalvelun Director Healthcare Nina Johansson.

Enemmän potilasturvallisuutta ja säästöjä

Kotona asuminen mahdollisimman pitkään on usein sekä sairastuneen että läheisten toive. Muistisairaan omaishoitajuus on kuitenkin vaativaa sekä varsinkin sairauden edetessä raskasta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Lääkkeiden koneellinen annosjakelu helpottaa omaishoitajan työtä, kun kahden viikon lääkkeet voi hakea suoraan apteekista valmiiksi annosteltuina.

Sen lisäksi, että koneellinen annosjakelu säästää omaishoitajan aikaa, on se myös hygieenisempää ja virheettömämpää kuin lääkkeiden jakelu käsin dosettiin.

– Omaishoitajan työ voi olla todella raskasta, jolloin virheet ovat inhimillisiä. Tutkimusten mukaan perinteisessä dosettijakelussa virheprosentti on 1–20 prosenttia, kun taas annosjakelussa virheprosentti on vain 0,003 prosenttia, Johansson huomauttaa.
Anja-palvelua käyttäviin koteihin ei myöskään kerry ylimääräisiä lääkkeitä.

– Käytöstä poistuneita lääkkeitä ei jää nurkkiin pyörimään, vaikka reseptejä välillä vaihdettaisiinkin. Myös tavallista pienemmät lääkeostot ovat Anjan avulla mahdollisia esimerkiksi uutta lääkettä kokeiltaessa. Tämä puolestaan tuo talouteen säästöjä, Johansson muistuttaa.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake