Ammattilaiselle, Potilaalle
7.10.2018

Iloa toimeliaisuudesta – Yhdeksän ideaa Vanhustenviikolle!

Tänään vietetään Vanhustenpäivää. Päivä käynnistää samalla Vanhustenviikon, joka kestää ensi sunnuntaihin asti. Tänä vuonna Vanhustenviikon teemana on lisätä vanhusten iloa toimeliaisuudella. Kokosimme yhdeksän ideaa, miten voit viettää Vanhustenviikkoa ja ilahduttaa samalla ikäihmisiä.

Iloa toimeliaisuudesta – Yhdeksän ideaa Vanhustenviikolle!

1. Käy kylässä
Koska olet viimeksi vieraillut vanhempiesi tai isovanhempiesi luona? Mikään ei ilahduta yhtä paljon, kuin läheisen kyläily ja juttuseura! Jos matka on pitkä, voit soittaa ja kysellä kuulumisia.

 

2. Lähtekää yhdessä retkelle
Laittakaa lämmintä päälle, kerätkää eväät sekä lämmintä juotavaa ja lähtekää yhdessä pihalle tai läheiseen puistoon retkelle. Nyt on paras hetki nauttia ihanista syyssäistä ja nauttia raikkaasta syystuoksusta ennen talven alkua.

 

3. Leipokaa tai laittakaa ruokaa
Onko isovanhemmallasi joku bravuuriherkku, jota koko suku rakastaa? Pyydä, että hän opettaa reseptin sinulle tai kokkailkaa yhdessä jotain sinun lempiruokaasi. Ruuanlaitossa on se hyvä puoli, että vaivannäkö palkitaan heti, eikä kotiin tarvitse lähteä tyhjin vatsoin.

 

4. Kootkaa yhdessä unelmakartta
Selailkaa yhdessä vanhoja lehtiä ja kootkaa kuvista unelmakartta. Unelmakartan ajatuksena on koota yhteen paikkaan asioita, mistä unelmoi tai mitä haluaa tehdä. Unelmien ei tarvitse olla isoja, voitte tehdä kartan myös pienistä asioista. Kun kartat ovat valmiita, voitte lähteä yhdessä toteuttamaan karttanne päämääriä!

 

5. Uudistakaa parvekkeen järjestystä
Talvi hiipii hiljaa lähemmäs ja ennen talven alkua onkin hyvä pistää pihat, puutarhat ja parvekkeet kuntoon. Voitte yhdessä järjestää parvekkeelle tai pihalle syksyistä tunnelmaa esimerkiksi vilttien, lyhtyjen tai valojen ja syksyyn sopivien istutusten avulla. Pienetkin muutokset kohottavat tunnelmaa ihmeellisesti!

 

6. Osallistukaa yhdessä lähellä järjestettävään toimintaan
Kunnat ja seurakunnat järjestävät paljon erityisesti ikäihmisille suunnattua toimintaa ja tekemistä edullisesti tai jopa ilmaiseksi. Yksin osallistumiskynnys voi olla iso, joten lähtekää yhdessä katsastamaan paikat! Vanhus voi innostua ja löytää toiminnasta uusi tuttavia sekä tekemistä pidemmäksikin aikaa.

 

7. Käykää yhdessä ostoksilla
Tarvitsisiko läheisesi uusia lämpimiä vaatteita tai muita tavaroita? Nyt on hyvä hetki käydä yhdessä ostoksilla ja hyödyntää syystarjoukset liikkeissä. Myös ruokakauppaan on kiva saada seuraa, voitte yhdessä ideoida uusia herkkuja kokeiltavaksi.

 

8. Kysy mitä ikäihminen haluaisi tehdä
Vanha viisaus pätee tässäkin: kysyvä ei tieltä eksy. Tartu puhelimeen ja pirauta iäkkäille tutuillesi ja kysy mitä hän haluaisi tehdä!

 

Etkö tunne ketään ikäihmistä, jota voisit ilahduttaa? Ei hätää!

9. Istu viereen ja kysy kuulumisia
Suomessa lähes 40 prosenttia vanhuksista kokee olevansa ainakin joskus yksinäisiä. Jos pihapiirissänne tai korttelissanne on vanhuksia, mene rohkeasti istumaan heidän viereen ja juttelemaan! Harvempi pistää pahakseen seuraa. Pieni juttelutuokio vie vähän aikaa, mutta voi piristää arka valtavasti.
Lisää kivoja ideoita yhteiseen tekemiseen löydät esimerkiksi täältä.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake