Till professionellet, Till patienten
7.10.2018

Aktivitet ger glädje – nio små idéer för Äldreveckan!

I dag firas Äldredagen. Dagen utgör också startskottet för Äldreveckan, som firas fram till nästa söndag. Årets tema för Äldreveckan är att öka de äldres glädje genom aktiviteter. Vi har sammanställt nio idéer för hur du kan uppmärksamma Äldreveckan och samtidigt glädja äldre människor.

Aktivitet ger glädje – nio små idéer för Äldreveckan!

1. Gå och hälsa på
När besökte du senast dina föräldrar eller mor- eller farföräldrar? Ingenting är mer glädjande än en närstående som kommer förbi för en pratstund! Om det är för långt kan du ringa i stället.

 

2. Gör en utflykt tillsammans
Klä er varmt, packa ner matsäck och varm dryck och gör en utflykt på gården eller till en närliggande park. Nu är den bästa tiden att njuta av härligt höstväder och frisk höstluft innan vintern kommer.

 

3. Baka eller laga mat
Har mormor någon paradrätt som hela släkten älskar? Be henne lära dig receptet, eller laga någon av dina favoriträtter tillsammans. Det som är så bra med matlagning är att man genast får en belöning för sitt arbete, och man behöver inte gå hem med tom mage.

 

4. Gör en drömkarta
Bläddra tillsammans i gamla tidningar och klipp ihop bilder till en drömkarta. Tanken med en drömkarta är att göra en sammanställning över sådant som man drömmer om eller vill göra. Drömmarna behöver inte vara stora, utan kartan kan också innehålla små saker. När kartorna är klara kan ni tillsammans sätta igång med att förverkliga era drömmar!

 

5. Förnya balkongen
Vintern är på väg och det är dags att ställa gården, trädgården eller balkongen i ordning. Ni kan tillsammans ordna lite mysig höstkänsla på balkongen eller gården med exempelvis filtar, lyktor eller lampor och lämpliga växter. Även små förändringar kan höja stämningen på ett fantastiskt sätt!

 

6. Delta tillsammans i någon aktivitet som ordnas nära er
Kommuner och församlingar ordnar ofta verksamhet och aktiviteter för äldre för en billig peng eller till och med gratis. När man är ensam kan tröskeln för att delta kännas hög, så gå tillsammans! Den äldre kanske blir intresserad och hittar nya bekanta och aktiviteter för en längre tid framåt.

 

7. Gå och handla tillsammans
Behöver din närstående nya varma kläder eller någonting annat? Nu är en bra tid att gå och handla tillsammans och dra nytta av hösterbjudanden i affärerna. Det är också trevligt med sällskap i mataffären. Kanske kan ni tillsammans hitta en ny rätt att prova på.

 

8. Fråga vad den äldre vill göra
Den som frågar får svar. Ring en äldre person som du känner och fråga vad han eller hon vill göra!

 

Känner du ingen äldre person som du kan glädja? Ingen fara!
9. Gå fram och prata
Nästan 40 procent av alla äldre i Finland känner sig ensamma åtminstone ibland. Om det finns äldre människor ute på gården eller i ditt kvarter, tveka inte att gå fram till dem och småprata. Det flesta blir glada över lite sällskap. Ett litet samtal kan ta lite tid, men piggar också upp!
Fler idéer för gemensamma aktiviteter hittar du till exempel här.


Vill du ha en egen Anja? Fyll i kontaktblanketten för en ny kund här