Potilaalle
26.7.2019

Kurkista lomailija mökin lääkekaappiin – onko kaikki kunnossa?

Mökkeily ja lomakauden ollessa parhaimmillaan, suuntaa katse hetkeksi mökin lääkekaappiin. Kaapin sisältö on hyvä päivittää tasaisin väliajoin lomailun aikana. Alla vinkkejä myös veneilijän ensiapulaukkuun!

Kurkista lomailija mökin lääkekaappiin – onko kaikki kunnossa?

Maaseudulla lähimpään apteekkiin saattaa olla matkaa, joten on fiksua pitää mökin oma lääkekaappi päivitettynä. Lääkekaappiin voi jemmata kynän ja pienen vihon, johon merkata aina, kun jokin tarvike loppuu. Näin ostoslista on valmiina seuraavaa apteekkireissua varten.

Viiden askeleen tarkistuslista

1. Tarkista säännöllisin väliajoin

Lääkekaapissa on järkevää pitää valikoima eniten käytettyjä lääkkeitä ja valmisteita. Käy sisältö läpi tasaisin väliajoin, jotta mitään olennaista ei puutu.

Varaa lääkekaappiin:
• Särkylääkettä
• Allergialääkkeitä
• Kortisonivoidetta hyttysenpuremiin ja muihin ihoärsytyksiin
• Kortisonitabletteja käärmeenpuremaan tai ampiaisenpistoihin
• Maitohappobakteereita vatsavaivoihin
• Kuumemittari
• Punkkipihdit
• Laastareita ja muita sidetarpeita
• Haavanpuhdistusainetta
• Aurinkovoidetta ja voidetta auringonpolttamiin
• Käsidesiä

2. Ovathan kaikki voimassa?

Tarkista aina, että lääkkeiden voimassaoloaikaa on jäljellä. Vanhentuneita lääkkeitä ei koskaan saa syödä, sillä niiden toimintavarmuus heikkenee. Myös muiden kuin suun kautta nautittavien valmisteiden voimassaoloaikoja on järkevää seurata.

Lääkkeet eivät pidä vaihtelevista olosuhteista. Talviteloilla oleva mökki ei ole oikea paikka lääkkeiden säilyttämiseen kovien lämpötila- ja kosteusvaihteluiden takia. Jos lääkkeet ovat päässeet vanhenemaan tai niiden toimivuudessa on muita epäselvyyksiä, niitä ei tule käyttää. Vie vanhentuneet lääkkeet apteekkiin hävitettäväksi. Sekajätteen joukosta lääkkeet saattavat päätyä luontoon.

3. Oma hylly reseptilääkkeille

Kuten kotona, myös mökillä reseptilääkkeet kannattaa säilyttää aina lääkekaapissa niiden alkuperäispakkauksissa. Mukana kulkevat lääkkeet säilyvät turvallisesti yhdessä paikassa, kun ne ovat koottu kaikki vaikka omalle hyllylle lääkekaappiin. Lääkkeet ovat helppo ottaa mukaan kotiinlähdön aikana, kun ne ovat samassa paikassa.

Jos sinulla on käytössä useita reseptilääkkeitä tai muita tableteilta tai kapseleita, tutustu Anja-annosjakelupalvelun hyötyihin. Anjan kerta-annospussien avulla kaikki tarvittavat lääkkeet kulkevat kätevästi mukana yhdessä laatikossa missä kesän aikana liikutkin.

4. Oikea paikka osa lääketurvallisuutta

Lääkekaapin sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Lääkekaapille optimaalisin paikka on sellainen, jossa lämpötila ja kosteus pysyvät jatkuvasti samana. Esimerkiksi kylpyhuone tai saunakamari eivät ole järkevä paikka. Kiinnitä huomiota myös, että lapset tai lemmikkieläimet eivät pääse lääkkeisiin käsiksi. Lääkekaapin oikeaoppiminen sijoittelu on tärkeä osa hyvää lääketurvallisuutta.

5. Ensiapulaukku kuntoon

Kesällä yleensä liikutaan paljon, niin maanteitse kuin vesillä. Mukana on hyvä olla ensiapulaukku, josta löydät hädän hetkellä kaikista kriittisimmät tarvikkeet ensiavun antamiseen. Ensiapulaukkuun voi pakata haavanpuhdistusainetta, laastareita ja muita sidostarpeita, särky- ja matkapahoinvointilääkettä, sakset sekä kertakäyttöinen kylmäpussi. Myös aurinkosuojatuotteille ja käsien desinfiointiaineille saattaa olla käyttöä reissussa.

Veneillessä tarvikkeet on hyvä pakata kelluvaan ensiapulaukkuun, jotta ne eivät pääse uppoamaan jos ensiapulaukku esimerkiksi tippuu veneestä. Tavarat kannattaa pakata erikseen pusseihin, jotka ovat vesitiiviitä, jolloin ne eivät kastu.

Turvallisia loppukesän lomapäiviä!


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake