Farmaseutille, Potilaalle
8.6.2017

Lääkehoidon kokonaisarviointi paransi omatoimisen eläkeläisrouvan vointia

Lääkehoidon kokonaisarviointi paransi omatoimisen eläkeläisrouvan vointia

78-vuotiaalle rouvalle tehtiin lääkehoidon kokonaisarviointi annosjakelun aloittamisen yhteydessä. Tarkistuksen seurauksena lääkehoidosta karsittiin useita potilaalle sopimattomia lääkkeitä.

Yrittäjänä pitkän uran tehneen eläkeläisrouvan vointi oli alkanut huonontua. 78-vuotias perheetön rouva asui yksin kerrostaloasunnossa. Liikkuminen ei tuottanut ongelmia, ja hän hoiti omatoimisesti esimerkiksi kaupassakäynnin ja ruoanlaiton. Rouva käytti lähinnä yksityisiä terveyspalveluja ja häntä oli hoitanut sama, jo eläkeikäinen yksityislääkäri vuosikymmeniä.

Oireina muun muassa huimaus, tokkuraisuus ja laihtuminen

Rouva käytti säännöllisesti hänelle määrättyjä lääkkeitä, ja dosettiin jaettujen lääkkeiden ottamiseen ei liittynyt ongelmia. Rouva ei kokenut tarvitsevansa kaikkia hänelle määrättyjä lääkkeitä. Hän tunsi olevansa väsynyt ja tokkurainen, jonka lisäksi rouva kärsi huimauksesta, suun kuivumista ja lievästä alakuloisuudesta. Myös muisti oli heikentynyt.

Rouvalle järjestettiin yksityisesti lääkkeiden annosjakelupalvelu, jonka yhteydessä hänelle tehtiin lääkehoidon kokonaisarviointi erillisestä pyynnöstä.

Lääkehoidon kokonaisarvioinnin yhteydessä tehdyssä haastattelussa rouva kertoi, ettei hän käyttänyt luontaistuotteita, alkoholia tai tupakkaa. Vaikka hän eli suhteellisen terveellisesti ja teki itse kotiruokaa, oli paino laskenut noin 20 kiloa viimeisen puolentoista vuoden aikana. Rouva painoi haastatteluhetkellä 51 kiloa ja hänen painoindeksinsä oli 19,2 (suositus 24–29). Vyöruususta johtuvia kipuja esiintyi vaihtelevasti. Viime aikoina verenpainetta ei oltu seurattu.

Puolet käytössä olevista lääkkeistä lopetettiin

Lääkehoidon kokonaisarvioinnin seurauksena lääkitykseen tehtiin muutoksia. 22 lääkkeestä lopetettiin 11 ja yhden valmisteen annosta muutettiin. Potilaalle ehdotettiin myös suurempaa D-vitamiiniannosta. Rouvan ravitsemusta, muistia, toimintakykyä sekä verenpainetta, kolesteroli- ja verensokeriarvoja alettiin seurata säännöllisesti.

Kolmen kuukauden seurantajakson jälkeen rouva kertoi olevansa tyytyväinen lääkitysmuutoksiin. Hän koki olevansa useimmiten pirteä ja hyväntuulinen. Vyöruusu oirehti aika ajoin ja vaati myöhemmin kipulääkityksen lisäämistä, jolloin yksi valmisteista jouduttiin palauttamaan säännölliseksi aamulääkkeeksi.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake