Potilaalle
7.5.2019

Lääkityslista kuntoon? 4 askelta lääkityslistan kokoamiseen

Ajantasainen lääkityslista voi olla korvaamaton apu yllättävällä hädän hetkellä, esimerkiksi sairastumisen sattuessa. Ota siis kynä käteen ja huolehdi oma sekä läheisesi lääkityslistat ajan tasalle.

Lääkityslista kuntoon? 4 askelta lääkityslistan kokoamiseen

Yllättävä sairauskohtaus voi iskeä kenelle tahansa varoittamatta. Jotta turvallisesta ja tehokkaasta lääkehoidosta pystytään huolehtimaan yllättävässä tilanteessa, on tärkeää että jokaisella on ajantasainen ja voimassa oleva lääkityslista. Lääkityslista on listaus kaikista käytössä olevista lääkevalmisteista: lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä, itsehoitolääkkeistä, ravintolisistä sekä rokotteista.

Usein kuvitellaan, että terveydenhoitohenkilökunta löytää kaikki käytössä olevat lääkkeet tietojärjestelmistään. Palveluihin ei kuitenkaan kirjata itsehoitolääkkeitä, jolloin lista voi olla kriittisellä hetkellä vajavainen. Myös luontaistuotteet, vitamiinit ja muut ravintolisät voivat vaikuttaa lääkehoidon onnistumiseen. Sairaalassa tehdyt lääkitysmuutokset eivät välttämättä näy suoraan sähköisissä resepteissä.

Näin kokoat oman lääkityslistasi

Olennaisinta on, että lääkityslistasta on vain yksi versio, jota päivittää aina tarvittaessa. Näin useammat lääkityslistat eivät sekoitu keskenään.

Kokoa oma lääkityslistasi näin
1. Piirrä lääkityslistan rivit paperille tai tulosta valmis pohja esimerkiksi Apteekkariliiton verkkosivuilta.
2. Kokoa yhteen kaikki resepti- ja itsehoitolääkkeet, luontaistuotteet, vitamiinit, ravintolisät ja muut säännöllisesti käyttämäsi valmisteet. Lääkityslistaan on hyvä yhdistää myös rokotuskortin tiedot.
3. Merkkaa lääkityslistaan valmisteen nimi, käyttämäsi annostus ja lääkkeen käyttötarkoitus sekä lääkehoidon tavoite.
4. Lääkityslistasi on valmis! Pidä lääkityslista aina mukana ja päivitä sitä jos lääkitykseesi tulee muutoksia.

Lääkityslista voi olla missä muodossa tahansa. Sen voi kirjoittaa käsin, tulostaa, tallentaa verkkoon, puhelimen muistiin tai mobiilisovellukseen, kuten lääkkeeni-sovellukseen. Tulostettu lääkityslista kannattaa sujauttaa lompakkoon kelakortin viereen, jolloin se on aina tarvittaessa saatavilla.

Anja apuna turvallisessa lääkehoidossa

Lääkitysturvallisuutta voidaan parantaa merkittävästi lääkkeiden koneellisella annosjakelulla. Anja-annosjakelusta on hyötyä erityisesti heille, joilla on käytössä säännöllisesti samaan aikaan useita tabletti- tai kapselimutoisia lääkkeitä. Annosjakeluun voidaan reseptilääkkeiden lisäksi jakaa apteekista ostettavat itsehoitolääkkeet, vitamiinit ja hivenaineet. Kerta-annospussien avulla lääkitys on kokonaisvaltaisesti hallinnassa.

Annosjakelupalvelun aloittavalle asiakkaalle tehdään apteekissa kokonaislääkityksen tarkistus ennen palvelun aloittamista. Farmasian ammattilaiset selvittävät tarkastuksessa, onko asiakkaalla mahdollisesti tarpeettomia tai päällekkäisiä lääkkeitä. Samalla varmistetaan, että käytössä olevat lääkkeet sopivat samanaikaisesti käytettäviksi.

Tarkistuksessa esille tulleista asioista neuvotellaan hoitavan lääkärin kanssa, joka päättää mahdollisista lääkitysmuutoksista. Annosjakelusta asiakas saa helposti ajan tasalla olevan lääkityslistan, josta käyvät ilmi kaikki käytössä olevat lääkkeet ja niiden annostukset.

Tutustu Anjaan tarkemmin lähimmässä Anja-apteekissasi! Apteekkilistauksen löydät täältä.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake