Potilaalle
20.3.2018

Viisi vinkkiä lääkkeenottoon

Onko sinulla tai läheiselläsi vaikeuksia niellä tabletteja tai kapseleita? Ota tästä talteen viisi parasta vinkkiä helpottamaan lääkkeenottoa!

Viisi vinkkiä lääkkeenottoon

Vain otettu lääke auttaa. Nielemisvaikeudet voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia lääkkeenotossa. Pahimmassa tapauksessa lääke oksennetaan ulos tai jätetään jopa kokonaan ottamatta.

Nielemisongelmia on noin 10 prosentilla yli 50-vuotiaista. Yleisimmin kipu liittyy kurkun ja nielun tulehdukseen, mutta syynä voi olla hermostollinen häiriö, esimerkiksi Parkinsonin tauti. Syy nielemisvaikeuteen voi olla myös psyykkinen. Potilaalle, joka ottaa paljon lääkkeitä päivässä, voi olla kehittynyt lääkkeiden nielemiseen liittyvä ahdistus tai erityisen herkkä oksennusrefleksi.

Lääkkeenottoa voi helpottaa erilaisin konstein. Ota tästä talteen viisi parasta vinkkiä!

1. Ota paljon vettä
Tablettien ja kapselien kanssa tulee nauttia noin lasillinen nestettä, jottei lääke jää kiinni ruokatorveen. Neste vaikuttaa myös siihen, miten lääke alkaa liueta mahassa. Suosi nesteenä vettä.

2. Vaihda valmistemuotoa
Esimerkiksi monet vitamiinit ja hivenaineet löytyvät myös poremuodoissa. Useita kipulääkkeitä on saatavana oraaliliuoksena, poretablettina, rakeina ja suussa hajoavana tablettina. Keskustele aina ensin lääkärisi kanssa vaihtoehtoisista valmistemuodoista.

3. Tutustu nielemistä helpottaviin apteekkivalmisteisiin
Apuna voi kokeilla apteekista saatavaa nielemistä helpottavaa geeliä tai kalvoa. Valmisteet edistävät lääkkeen kulkua ruokatorvesta mahalaukkuun.

4. Murskaaminen, puolittaminen tai avaaminen
Kaikkia tabletteja ei voi puolittaa tai murskata eikä kaikkia kapseleita avata. Tabletin murskaaminen tai kapselin avaaminen voi muuttaa lääkeaineen tehoa. Varmista asia lääkepakkauksesta tai apteekin henkilökunnalta.

5. Pehmeät syötävät
Tabletin tai kapselin laittaminen pehmeän, helposti nieltävän ruoan joukkoon voi helpottaa lääkkeen ottamista. Varmista kuitenkin ensin lääkepakkauksesta tai apteekin henkilökunnalta, voiko lääkkeen kanssa ottaa ruokaa. Ateriointi voi hidastaa tai nopeuttaa lääkkeiden imeytymistä.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake