Potilaalle
17.1.2020

Liikunnan ihmepilleri on kaikkien saatavilla

”Liike on lääke”, kuulee monesti sanottavan. Liikunnan on todettu auttavan lukuisiin vaivoihin, ja liikunnan avulla avulla sairauksia ja kolotuksia voidaan myös estää tehokkaasti. Liikunnalla on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia myös uneen ja psyykkiseen terveyteen.

Liikunnan ihmepilleri on kaikkien saatavilla

Liikunta on lääke, joka toimii kaikilla iästä ja kuntotasosta riippumatta. Mitä kiireisempää ja stressaavampaa arki on, sitä tärkeämpää olisi tehdä tilaa liikunnalle. Koska harva saa lääkäriltä reseptiä liikuntaan, on liikuntapillerin lisääminen osaksi arkea meistä itsestämme kiinni.

Nykyisten suomalaissuositusten mukaan aikuisten olisi hyvä harrastaa sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista 2 tuntia 30 minuuttia viikossa eli noin parikymmentä minuuttia päivässä. Jos liikkumisen tehoa kasvattaa rasittavaksi, liikunnan vähimmäissuositus on 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Liikunnan hyötyjä voi kuitenkin saada, vaikka ei kykenisi liikkumaan liikuntasuositusten vaatimia määriä.

Kokosimme alle muutamia liikunnan tuomia terveysvaikutuksia. Toivottavasti nämä innostavat liikkumaan!

Liikunta auttaa jo olemassa oleviin vaivoihin
Liikunta parantaa toimintakykyä, vaikka se olisi jo ehtinyt heikentyäkin. Viime vuosina liikunnan teho on huomattu etenkin kivun hoidossa. Käypä hoito -suosituksessa kivun lääkkeetön hoito on noussut aiempaa tärkeämpään rooliin, ja on joskus jopa ensisijainen tapa hoitaa kipua. Vahvinta näyttöä on siitä, että lihasvoimaa ylläpitävä ja parantava harjoittelu auttaa monissa tuki- ja liikuntaelinsairauksiin liittyvissä kivuissa. Liikunta vaikuttaa myönteisesti myös verenpaineeseen, veren rasvoihin ja hyytymisominaisuuksiin ja pitää luut ja lihakset vahvoina sekä auttaa suolistoa toimimaa hyvin.

Liikkumalla voi saada lisää terveitä elinvuosia
Liikkuminen ennaltaehkäisee, kuntouttaa ja tukee monien sairauksien hoidossa. Tällaisia ovat esimerkiksi useat sydän- ja verisuonisairaudet, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, tyypin 2 diabetes sekä jotkut syöpätaudit. Vuonna 2019 Norjassa julkaistun tutkimuksen mukaan ikääntyneiden vähäinenkin lisääntynyt aktiivisuus vähensi aikaisen kuoleman riskiä.

Liikkuminen tuo kerralla useita terveysvaikutuksia
Liikunnan terveysvaikutukset riippuvat siitä, millaista liikuntaa harrastetaan. Kestävyysliikunta kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, edistää sydämen, verisuonten ja keuhkojen terveyttä, parantaa veren rasva- ja sokeritasapainoa sekä auttaa painonhallinnassa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävä liikunta puolestaan parantaa lihasvoimaa ja lihaskestävyyttä, harjoittaa tasapainoa, lisää luun lujuutta ja edistää tuki- ja liikuntaelimistön terveyttä.

Liikunta vaikuttaa myös psyykkiseen hyvinvointiin
Liikkuminen tuo myös henkisiä voimavaroja. Liikunta esimerkiksi pitää mielen virkeänä ja rentouttaa. Paljon liikkuvilla on todettu myös vähemmän depression oireita.

Liikunta parantaa unen laatua
Fyysinen aktiivisuus myös parantaa unen laatua, mikä on tärkeää ihmisen kokonaisterveyden kannalta. Liikunta nopeuttaa nukahtamista, pidentää unen kestoa ja vähentää yöllisiä heräämisiä. Jo kohtuullisesti kuormittava liikunta saattaa vähentää unihäiriöistä aiheutuvia oireita muutamassa kuukaudessa. Samalla päiväaikainen väsymys vähenee. Liian kuormittava liikunta sen sijaan liian lähellä nukkumaanmenoa haittaa nukahtamista ja heikentää unen laatua.

Liikunnan vaikutukset näkyvät nopeasti
Liikkuessa mieliala kohenee ja keskittymiskyky paranee lähes välittömästi. Esimerkiksi jo viiden minuutin käyskentely metsässä vähentää stressihormoni kortisolin määrää veressä. Liikunnan verensokeria laskeva vaikutus näkyy jo tunteja liikuntasuorituksen päättymisestä. Rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan kannalta edulliset vaikutukset alkavat jo liikunnan aikana ja säilyvät noin kaksi vuorokautta. Lepoverenpaine ja leposyke laskevat jo noin kahden kuukauden kuluttua kestävyystyyppisen liikunnan aloittamisesta. Verenkierto tehostuu, kun hapenkuljetuskyky ja maksimaalinen hapenottokyky kasvavat. Nämä muutokset kestävyyskunnossa ilmenevät noin kolmen kuukauden kuluttua harjoittelun aloittamisesta. Jo muutaman viikon lihaskuntoharjoittelun jälkeen voi huomata voiman lisääntyneen.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake