Potilaalle
31.10.2019

Sairaan kallis lääke? Lue Anjan säästövinkit!

Lääkehankinnoista ei tulisi koskaan tinkiä niin, että tarpeelliset lääkkeet jätetään vain hankkimatta. Säästäväisyysviikon kunniaksi kokosimme kuitenkin muutamia vinkkejä, joiden ansiosta jokainen voi säästää lääkekuluissaan edes hieman.

Sairaan kallis lääke? Lue Anjan säästövinkit!

Suomalainen lääkekattojärjestelmä pyrkii siihen, etteivät kenenkään lääkekulut kasvaisi kohtuuttomiksi. Vuonna 2019 lääkkeiden omavastuuosuus on 572 euroa. Omavastuuosuutta kerryttävät vain Kela-korvattavat lääkkeet. Kun omavastuuosuus täyttyy, Kelan korvaamat lääkkeet maksavat asiakkaalle enää 2,50 euroa per lääke koko kalenterivuoden loppuun asti.

Omavastuuosuuden täytyttyä Kelasta saa aina ilmoituksen kotiin. Ajantasaisen kertymätilanteen näkee Kelan verkkosivujen asiointipalvelussa. Apteekissa voi tarkistuttaa vain kyseisessä apteekissa tehtyjen ostojen omavastuukertymän.

Lääkehankinnoissa voi kuitenkin yrittää tehdä pieniä toimenpiteitä, joilla omia lääkekustannuksiaan saa hillittyä.

Vaihda lääkkeesi rinnakkaisvalmisteeseen

Rinnakkaisvalmisteiden ja lääkevaihdon käytöllä voi säästää pitkänkin pennin. Lääkevaihdossa apteekki vaihtaa potilaan suostumuksella lääkärin määräämän lääkkeen täysin vastaavaan, mutta yleensä noin 20–30 % halvempaan rinnakkaislääkkeeseen. Aivan kaikki rinnakkaisvalmisteet eivät kuitenkaan kuulu lääkevaihdon piiriin (mm. epilepsia- ja rytmihäiriölääkkeet). Lääkäri voi myös kieltää lääkkeen vaihdon lääketieteellisin tai hoidollisin perustein, mutta käytännössä kiellot ovat erittäin harvinaisia.

Osta kolmen kuukauden lääkkeet kerralla

Kela korvaa kerrallaan kolmen kuukauden lääkkeet. Jos säännöllisessä käytössä on jo hyväksi havaittu lääke, se kannattaa hankkia aina isoimmassa mahdollisessa pakkauskoossa, jossa lääkkeen yksikköhinta on yleensä edullisin. Uutta lääkettä kokeiltaessa tätä säästökeinoa ei kannata kokeilla, sillä mikäli lääke ei sovikaan, syntyy vain turhaa lääkejätettä ja rahanmenoa.

Hanki itsehoitolääkkeitä reseptillä

Monia lääkäreiden määräämiä lääkkeitä on nykyisin saatavana apteekista itsehoitovalmisteina eli ilman reseptiä. Allergialääkkeet ovat tästä hyvä esimerkki. Samoin muun muassa kipulääkkeistä ja silmien kostutustipoista on reseptivapaita valmisteita ja pakkauskokoja. Usein lääkkeiden hankinta on kuitenkin edullisempaa lääkärin määräyksellä kuin ilman reseptiä. Itsehoitotuotteilla on kuitenkin paikkansa, sillä niiden avulla pääsee kuitenkin helposti ja nopeasti hoidossa alkuun, ennen kuin saa lääkäriltä reseptit valmisteiden hankintaan. Lääkärikäynti voi myös olla tarpeen, mikäli itsehoitolääkkeistä ei saa kaipaamaansa apua.

Kokeile Anja annosjakelupalvelua

Anja on apteekkien tarjoama koneellinen annosjakelupalvelu, jossa apteekki toimittaa säännöllisesti käytettävät tabletit ja kapselit pakattuina kerta-annospusseihin kahdeksi viikoksi kerrallaan. Anja sopii erityisesti potilaille, joilla on monimutkainen lääkitys ja lääkkeiden annostelu dosettiin tuntuu hankalalta. Anjan asiakkaat maksavat vain toimitetuista lääkkeistä, eivätkä kokonaisista lääkepakkauksista, kuten tavallisesti. Näin syntyy paitsi säästöä myös lääkehävikin pienentymistä, kun kotiin ei enää kerry turhia lääkkeitä. Annosjakelussa käytetään aina lääkevaihdon piirissä olevia edullisia lääkevalmisteita. Lisäksi lääkkeet jaellaan sen kokoisesta pakkauksesta, jossa tabletin tai kapselin yksikköhinta on edullisin.

Teetä lääkehoidon kokonaisarviointi

Lääkehoidon kokonaisarviointi on apteekkien tarjoama palvelu, jonka tarkoitus on kartoittaa, ratkaista ja ehkäistä etenkin monilääkityn potilaan lääkehoidon ongelmia. Sen pääasiallinen tarkoitus on vähentää lääkehaittoja. Joskus lääkehoidon kokonaisarvioinnissa löytyy kuitenkin myös tarpeettomia tai päällekkäisiä lääkkeitä, jotka voidaan karsia pois, jolloin syntyy myös lääkesäästöä. Kokonaisarviointi tehdään moniammatillisessa ryhmässä ja päätökset lääkehoitoon liittyvistä muutoksista tekee aina lääkäri.

Hanki reseptilääkkeet edullisemmin etelänaapurista

Onko tiedossasi reissu Viroon? Suomalaisella sähköisellä reseptillä on voinut tämän vuoden alusta ostaa lääkkeitä virolaisesta apteekista aivan samalla tavalla kuin Suomesta. Lisää maita on tulossa mukaan vaiheittain. Reseptilääkkeiden osto ulkomailta edellyttää suostumuksen antamista Omakanta-palvelussa. Keskushermostoon vaikuttavia tai huumausaineiksi luokiteltuja lääkkeitä ei kuitenkaan voi ostaa ulkomaisista apteekeista. On myös mahdollista, että ostaessasi reseptilääkkeen ulkomailta, saamasi lääke on erilaista kuin Suomessa toimitettu lääke. Virolaisapteekista ostetuista lääkkeistä ei myöskään saa suoraa Kela-korvausta, mutta lääkekorvausta voi hakea jälkeenpäin. Aivan pelkälle lääkkeenhakureissulle ei ulkomaille kuitenkaan kannata mennä, sillä matkan kustannukset peittoavat monesti lääkesäästöstä syntyneet hyödyt.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake