Ammattilaiselle, Potilaalle
8.8.2019

Uusi Anja-lehti saapuu pian: Annosjakelu antaa seniorikodissa aikaa asukkaille – ei pillerinpyöritykseen

Uusi Anja-lehti julkaistaan reippaan kuukauden kuluttua, mutta pääsemme jo etukäteen tutustumaan lehdessä esiintyvään Tunabergin seniorikotiin. Vuosi sitten Tunaberg Seniorhem päätti vähentää työtaakkaa ja keskittyä olennaiseen: hyvään hoitotyöhön. Muutoksessa auttoi siirtyminen lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun.

Uusi Anja-lehti saapuu pian: Annosjakelu antaa seniorikodissa aikaa asukkaille – ei pillerinpyöritykseen

Hugo ja Maria Winberg säätiön ylläpitämä seniorikoti Espoossa tarjoaa ruotsinkielisille ikäihmisille kodin ja hoivaa. Seniorikodissa on 25 keittiöllä ja kylpyhuoneella varustettua asuntoa, joiden arjesta vastaa sairaanhoitaja Lotta Eskola kolmen perushoitajan kanssa.

– Seniorikodin asukkaat pärjäävät suhteellisen itsenäisesti. Suurin osa asukkaista syö yhteisissä tiloissa lounasta, mutta valmistaa itse aamu ja iltapalat. Asukkaidemme keski-ikä on noin 89 vuotta, Lotta kertoo.

Tunabergillä tutustuttiin Anjan tarjoamaan palveluun viime syksynä.

– Lääkkeiden jako perinteisesti käsin vei meillä hirveästi työaikaa. Aloin pohtia, tekevätkö apteekit vielä dosettijakelua ja kun kysyin asiasta, he suosittelivat Anja-annosjakelun kokeilemista, muistelee Lotta.

Tunabergiin rakennetaan parhaillaan 41 uutta kotia noin 50 asukkaalle. Asukasluvun kasvaminen toi tarpeen lääkehoidon järkevöittämiseen.

Uudet rutiinit tutuksi

Syksyllä Tunabergissa pohdittiin, miten asukkaat asennoituvat dosettijakelusta luopumiseen.

– Ennen annosjakeluun siirtymistä mietitytti ainoastaan, miten vuosikymmeniä dosetteja käyttäneet asukkaat suhtatuvat muutokseen, kertoo Lotta lähtötilanteesta.

Huoli osoittautui turhaksi.

– Asukkaat hämmästelivät aluksi, että mistä on kyse. Muutamassa viikossa kaikki kuitenkin tottuivat ja nyt annosjakelua pidetään selkeänä, turvallisena ja vaivattomana, Lotta selittää.

Seniorikodissa jokaisella asukkaalla on omat käytäntönsä. Osa asukkaista hoitaa täysin itsenäisesti päivittäiset lääkkeet. Osalle seniorikoti tilaa lääkkeet valmiiksi ja asukas huolehtii lääkkeiden ottamisesta. Muutamalle asukkaalle lääkkeet jaetaan päivittäin käteen oikeaan aikaan.

– Annosjakelun etu on, että asukas sekä me näemme kerta-annospusseista, onko lääkkeet muistettu ottaa, miettii Lotta.

Aikaa tärkeämpiin tehtäviin

Annosjakeluun siirtyminen oli koko henkilökunnalle uutta. Keskimäärin asukkailla on käytössä noin kahdeksan eri lääkettä, jotka jakautuvat neljään ottokertaan päivän aikana.

– Aloitimme annosjakelun rauhallisesti totuttelemalla ensin muutaman rullan avulla. Siirtyminen sujui henkilökunnan puolesta helposti, jolloin vaihto oli myös asukkaille vaivatonta, Lotta muistelee.

Lotta kiittelee Olarin Apteekkia erinomaisesta palvelusta ja siitä, että apteekista saa aina apua ja neuvoja kun mikään mietityttää.

– Alussa apteekki auttoi esimerkiksi Kela-korvausten kanssa sekä miettimään, koska olisi hyvä hetki aloitukselle, Lotta pohtii.

Eskola arvioi, että siirtyminen annosjakeluun on säästänyt työaikaa noin yhden työpäivän viikossa.

– Lääkkeiden jakaminen vaatii paljon keskittymistä, tilaa ja aikaa. Meillä meni viikkojen alut aina jakoihin sekä jakojen tarkastamiseen. Voimme käyttää vapautuneen ajan välittömään hoitotyöhön, iloitsee Lotta.

Lääkkeet siellä missä pitää

Tunabergissä koetaan, että annosjakelu on tätä päivää.

– Anjan vahvuus on sen turvallisuus. Lääkkeet ovat suljetussa kerta-annospussissa, eivätkä ne pääse hyppimään laatikosta toiseen, miettii Lotta.

Pussista on helppo varmistaa kenen lääke on ja koska se tulee ottaa.

– Asiakkaat huomaavat pusseista heti itse, jos ovat unohtaneet lääkkeen ja voivat sen jälkeen tulla kertomaan asiasta meille. Annosjakeluna myötä myös lääkitysmuutoksista seuraava lääkehukka on pienentynyt, pohtii Lotta.

Kerta-annospussin saa otettua kätevästi mukaan, jos asukas lähtee pidemmäksi aikaa seniorikodista.

– Muistan kun eräänä kesänä asukas lähti kolmeksi viikoksi maalle ja hänelle piti jakaa mukaan 13 lääkettä joka päivälle. Siinä oli kyllä hommaa. Nyt on helppoa, että voi antaa vain tarvittavat pussit tai koko laatikon mukaan, Lotta kiteyttää.

 

Lisää Tunabergin seniorikodista sekä muita mielenkiintoisia tarinoita löytyy syyskuussa ilmestyvästä Anja-lehdestä. Lehteä jaetaan Anja-apteekeissa sekä sen voi kokonaisuudessaan lukea myös verkossa.

Käy jo nyt tutustumassa edelliseen Anja-lehteen täällä.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake