Potilaalle
31.1.2020

Ylimääräisten lääkkeiden palauttaminen apteekkiin on ekoteko

Ylimääräisiä tai vanhentuneita lääkkeitä ei koskaan saisi hävittää kotitalousjätteen mukana. Väärin hävitetyt lääkkeet voivat olla turvallisuusriski ja aiheuttaa ympäristöhaittoja. Lue Anjan vinkit lääkkeiden oikeaoppiseen hävittämiseen ja miten ehkäiset turhien lääkkeiden kertymistä kotiin.

Ylimääräisten lääkkeiden palauttaminen apteekkiin on ekoteko

Jokaiseen kotitalouteen kertyy joskus lääkejätettä. Tavallinen syy lääkejätteen syntyyn voi olla keskeytynyt lääkekuuri tai että lääke ei sovi käyttäjälle.

Jopa kolmasosa suomalaisista heittää vanhentuneet lääkkeet sekajätteeseen tai viemäriin sen sijaan, että lääkkeet vietäisiin apteekkiin, joka huolehtii niiden oikeaoppisesta hävittämisestä. Sekajätteeseen heitetyt lääkkeet voivat pahimmillaan joutua lasten ulottuville. Osa väärin hävitetyistä lääkejämistä kulkeutuu pelloille ja vesistöihin, häiriten etenkin vesistöissä niiden herkkää ekosysteemiä.

Apteekkiin tuodut lääkejätteet toimitetaan Riihimäelle Fortumin jätteenkäsittelykeskukseen. Siellä lääkejäte poltetaan ja syntynyt tuhka käsitellään vaarattomaksi. Samalla syntyy sähköä ja kaukolämpöä. Käytöstä poistuneiden lääkkeiden oikeaoppinen palauttaminen todella kannattaa!

Näin palautat lääkejätteen apteekkiin:

  • Apteekkiin ei kannata palauttaa mitään ”ylimääräistä” itse lääkkeiden lisäksi. Uloimmaiset lääkepakkaukset ja pakkausselosteet voi lajitella jo kotona lasi-, paperinkeräys- tai muovinkeräykseen. Muistathan poistaa reseptilääkkeistä ohjeliput tietosuojasi turvaamiseksi.
  • Palauta irralliset tabletit ja kapselit apteekkiin läpinäkyvässä muovipussissa. Myös käytetyt lääkelaastarit tulee palauttaa apteekkiin.
  • Nestemäiset lääkkeet, lääkevoiteet ja -suihkeet voi palauttaa apteekkiin alkuperäisessä pakkauksessa omassa pussissaan.
  • Ruiskut, neulat, rokotteet sekä jodia sisältävät lääkkeet on ehdottomasti lajiteltava erikseen. Ne tulee pakata läpäisemättömään astiaan, kuten tyhjään muovipulloon tai -rasiaan.
  • Elohopeaa sisältävät kuumemittarit on lajiteltava erilleen. Särkynyt mittari tulee palauttaa tiiviissä pakkauksessa.
  • Varmista apteekistasi, voiko asuinalueellasi insuliinineulat hävittää talousjätteen mukana läpäisemättömään astiaan pakattuna, vai tuleeko ne palauttaa apteekkiin.

Näin voit ennaltaehkäistä lääkejätteen syntymistä:

  • Aloita uusi lääke aina pienellä pakkauksella. Mikäli lääke ei sovi sinulle, ei käyttämättömäksi jää isoa määrää lääkettä ja lääkehävikkiäkin syntyy vähemmän.
  • Käytä reseptilääkettä aina lääkärin ohjeen mukaan. Älä jätä lääkärin määräämää kuuria kesken.
  • Osta lääkkeitä vain tarpeeseen. Esimerkiksi hanki kotiin vain harkittu valikoima itsehoitolääkkeitä. Lääkkeitä ei kannata hankkia kotiin varmuuden vuoksi. Varmuusvarasto palvelee poikkeustapauksissa, esimerkiksi jos apteekkiin on hankala päästä.
  • Mikäli sinulla on käytössä paljon lääkkeitä, kannattaa harkita Anja-annosjakelua. Annosjakelussa asiakkaalle toimitetaan vain tarvittavat lääkkeet kahden viikon erissä. Anja-annosjakelupalvelun saa jo lähes 300:sta apteekista.
  • Mikäli käytössäsi on monta eri lääkettä, kannattaa asia ottaa puheeksi apteekissa. Apteekit tarjoavat lääkehoidon arviointipalvelua, jossa yhteistyössä lääkärin kanssa arvioidaan lääkehoitosi kokonaisuutena. Huomioithan, että palvelu on maksullinen.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake