Potilaalle
9.8.2019

Ensimmäisen koulupäivän muistilista – miten lääkkeet mukaan kouluun?

Elokuu tarkoittaa monessa perheessä huolettomalta lomalta paluuta arkeen. Kadut täyttyvät pienistä kulkijoista, kun peruskoulut avaavat ovensa. Kokosimme alle pienen muistilistan, joka on hyvä tarkistaa ennen ensimmäistä koulupäivää.

Ensimmäisen koulupäivän muistilista – miten lääkkeet mukaan kouluun?

Syksy on jännittävää aikaa lapsille ja nuorille. Varsinkin aivan ensimmäistä kertaa koulutielle lähtevällä lapsella voi olla paljon mieltä askarruttavia kysymyksiä ennen suurta päivää.

Löytyykö repusta kaikki tarvittava?

Uuteen kouluvuoteen orientoituminen on helppo aloittaa koulurepun pakkaamisella. Olettehan käyneet hankkimassa tai kaivaneet kesäsäilöstä kaiken tarvittavan? Uusien kynien, kumien, penaalin ja repun hankinta tuo alkavaa kouluvuotta mukavasti lähemmäksi. Lähestyvä arki tuntuu heti paljon innostavammalta, kun on jotain mitä odottaa.

Jos lapsella on käytössä säännöllinen lääkitys tai lääke, jota tarvitsee kuljettaa kouluun mukaan, on hyvä käydä lapsen kanssa läpi, miten lääke kulkee turvallisesti kouluun ja mistä lääke löytyy kun sitä tarvitsee. Lääkepaketin voi sujauttaa vaikka hauskan näköiseen pieneen pussiin, jolloin paketti ei kolhiinnu turhaan repussa – ja on kivempi kuljettaa!

Lääkityksestä on tärkeää informoida myös koulua ja opettajia, jotta he osaavat muistuttaa lääkkeen ottamisesta tarvittaessa.

Onko koulumatka tuttu?

Jos lapsi aloittaa koulun uudessa paikassa, on hyvä käydä koulumatka vaikka useamman kerran läpi. Näin voitte yhdessä harjoitella, miten koulutietä kuljetaan turvallisesti. Taittakaa koulumatka sillä kulkuvälineellä, kuin lapsi sen yleensä kulkee. Pyöräillessä on hyvä miettiä, miten pyöräilijän tulee käyttäytyä liikenteessä.

Samalla kun tutustutte matkaan, käykää leikkimässä ja ihastelemassa koulun pihaa. Lapsen on mukavampi aloittaa uusi vuosi, kun hän tietää mitä odottaa.

Mitä koulun jälkeen?

On myös hyvä käydä läpi lapsen tai nuoren kanssa, mitä koulupäivän jälkeen tapahtuu. Onko edessä iltapäivä kerhossa vai tuleeko lapsi yksin kotiin? Jos lapsi on jo vanhempi, saako hän jäädä leikkimään kavereiden kanssa ja miten tästä informoidaan vanhempia?

Sopikaa, koska lapsen pitää tehdä läksyt ja muut tehtävät. Muistakaa myös harjoitella ekaluokkalaisen kanssa ulko-oven avausta avaimella, se voi olla ilman kokemusta yllättävän hankalaa.

Säännöllisestä lääkityksestä turhaa stressiä?

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu mielletään usein iäkkäämpien palveluksi, mutta annosjakelusta voi olla iloa myös perheen pienimmille – ja samalla koko perheelle. Anjan avulla vanhemmat ja lapset saavat kiireiseen arkeen säännöllisyyttä, vaivattomuutta sekä stressittömyyttä, kun lääkkeet ovat jaettu jo valmiiksi. Annosjakelun avulla hankalat dosetit voi jättää kaappiin.

Lapsen on helppo ottaa yksi annospussi rullasta mukaan esimerkiksi kouluun tai harrastuksiin, eikä kokonaista lääkepakettia tarvitse kantaa enää mukana. Pieni pussi on myös huomaamaton, eikä kiinnitä kavereiden kiinnostusta, jos lääkkeidenotosta ei halua tehdä numeroa.

Lisää Anjan tarjoamasta avusta lapsiperheille voit lukea täältä.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake