Potilaalle
1.4.2019

Rakasta Itämerta ja vähennä turhaa lääkehävikkiä

Osaathan hävittää lääkkeet oikeaoppisesti? Annosjakelu auttaa pienentämään lääkehävikkiä ja samalla suojelemaan tärkeää Itämertamme!

Rakasta Itämerta ja vähennä turhaa lääkehävikkiä

Keväällä käynnistynyt Lääkkeetön Itämeri -kampanja muistuttaa, että on jokaisen velvollisuus huolehtia ettei lääkejäte pääse saastuttamaan ympäristöä. Ylimääräiset lääkkeet tulee toimittaa aina apteekkiin, jossa ne hävitetään oikeaoppisesti.

Kalakaverit ahdingossa

Lääkehävikillä tarkoitetaan käyttämättömäksi jääneitä lääkkeitä. Kun lääke jää syystä tai toisesta käyttämättä, siitä tulee jätettä, joka tulee hävittää oikein. Kun puhutaan lääkejätteestä, puhutaan samalla isosta ongelmasta: Suomen Apteekkariliiton tekemän laskelman mukaan lääkejätettä syntyy jopa 100 miljoonan euron arvosta vuodessa.

Lääkkeitä ei saa laittaa roskikseen, lavuaariin tai vessanpyttyyn. Viemäriin joutuneet lääkkeet kulkeutuvat jätevedenpuhdistamoihin, joita ei ole suunniteltu niitä poistamaan. Lääkejäte päätyy lopulta Itämereen ja muihin vesistöihin, jossa ne pikkuhiljaa vaikuttavat eliöihin. Ympäristöön ajauduttuaan ne vaikuttavat maaperän ja vesien mikrobilajistoon tai eläin- ja kasvikuntaan. Esimerkiksi vesistöihin joutuneet lääkejätteet voivat vaikuttaa kalojen lisääntymiseen.

Suurin osa lääkejätteestä palautetaan apteekkeihin jo nyt, kuitenkin valitettavasti noin 20–40 prosenttia jätteestä päätyy väärään paikkaan.

Lääkehävikin monet syyt

Fimea listaa lääkejätteeksi kaikki käyttämättä jääneet, vanhentuneet tai sellaiset lääkkeet, joiden käytön viranomainen, lääkkeen valmistaja, myyntiluvan tai rekisteröinnin haltija on kieltänyt.

Hävikkiin on monia syitä. Lääke voidaan esimerkiksi joutua vaihtamaan, koska se ei tehoa tai sillä on haittavaikutuksia. Toisinaan pakkaukset voivat myös olla liian isoja tarpeeseen nähden. Joskus kyseessä on potilaan menehtyminen.

Säästää rahaa ja luontoa Anjan kanssa

Lääkkeiden koneellisessa annosjakelupalvelussa säästöjä syntyy siitä, että asiakas maksaa vain hänelle toimitetuista lääkkeistä, eikä kokonaisista lääkepakkauksista. Anjan palveluihin kuuluu aina kokonaislääkityksen tarkistus, jonka avulla yleensä pystytään poistamaan tarpeettomat tai päällekkäiset lääkkeet sekä pienentämään lääkekuormaa.

Kun asiakkaan lääkehoito on kokonaisvaltaisesti selvillä, myös lääkehävikki vähenee. Annosjakelupalvelun avulla pienenevät vanhentuvien ja turhien lääkkeiden määrät niin kotitalouksissa kuin hoitoyksiköissä.

3 vinkkiä Itämeren puolesta

  • Hanki lääkkeitä vain sen verran, kuin käytät niitä. Jos lääkkeitä kuitenkin jää käyttämättä, toimitetaan käyttämättä jääneet tai vanhentuneet lääkkeet aina apteekkiin.
  • Kun lääkitystä aloitetaan, lääkäri voi kirjoittaa käytettäväksi ensin pieniä pakkauksia ennen normaaleja kolmen kuukauden lääketoimituksia.
  • Jos käytössä on paljon säännöllisesti otettavia tabletteja ja kapseleita, kannattaa harkita Anja annosjakelupalvelua!

 

Haluatko kuulla lisää Anjasta ja sen tarjoamasta avusta? Etsi lähin Anja-apteekkisi täältä!

Lue lisää Lääkkeetön Itämeri -kampanjasta.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake