Potilaalle
4.6.2019

Lomalle lompsis – mutta miten lääkkeet mukaan?

Onko edessä ihana lomamatka mökille, muualle Suomeen tai etelän lämpöön rakkaiden kanssa? Jos itsellä tai läheisellä on käytössä lääkkeitä, on niiden pakkaamiseen hyvä kiinnittää huomiota. Monille huolta tuottaa myös, miten kotiin jäävä iäkäs läheinen pärjää lääkkeidensä kanssa kun sukulaiset ovat kaukana ulkomailla. Lue Anjan vinkit ja voit viettää huolettoman loman!

Lomalle lompsis – mutta miten lääkkeet mukaan?

Tarkistuslista: Muista nämä lääkkeistä lomalla

1. Muista ottaa kaikki mukaan

Tärkeintä lääkkeiden kuljettamisessa lomalle on, että muistat ottaa kaikki tärkeät lääkkeet mukaan! Varsinkin ulkomailla oikeiden lääkkeiden löytäminen voi olla haastavaa. Hyödynnä lääkkeitä pakatessasi lääkelistaa ja tuplavarmista ennen lähtöä, että kaikki on varmasti pakattu mukaan.

– Anja-annosjakelupalvelussa säännöllisessä käytössä olevat tabletit ja kapselit jaetaan aina kahdeksi viikoksi kerrallaan pieniin kerta-annospusseihin. Annospusseissa on päivän tärkeimmät lääkkeet yhdessä paketissa, joten kunhan muistaa ottaa mukaan Anja-pussit, ei huolta lääkkeiden unohtamisesta ole, selittää Nina Johansson, Anja-annosjakelupalvelun Director Healthcare.

2. Pakkaa huolella ja säilytä oikein

Reissuun lähtiessä lääkkeet kannattaa pakata huolellisesti mukaan. Säilytä lääkkeet alkuperäispakkauksissaan, jossa on apteekin liimaama ohjelappu tallella. Kaikki lääkepaketit kannattaa koota esimerkiksi pieneen toilettilaukkuun, jolloin ne ovat helposti löydettävissä, eivätkä murskaannu muiden tavaroiden sekaan. Jos jokin lääkkeistä vaatii kylmäsäilytystä, pitää se ottaa huomioon. Lentomatkoilla lääkkeet tulee olla aina käsimatkatavaroissa.

– Matkalaukussa auennut dosetti ei paljon naurata. Annosjakelussa mukaan voi ottaa vain lomamatkan aikana tarvittava lääkkeet kerta-annospusseissa. Näin säästyy paljon tilaa, kun koko lääkepakkauksia ei tarvitse kantaa mukana, pohtii Johansson.

3. Reseptit talteen

Ota mukaan kaikkien käytössä olevien lääkkeiden reseptit. Kotimaassa sähköiset reseptit kulkevat kätevästi mukana omakannassa, mutta ulkomaille mennessä reseptit kannattaa tulostaa mukaan. Käännöksiä suomenkielisiin resepteihin voi tiedustella apteekista.

4. Tarkasta määrät ja uusi reseptit ajoissa

Varmista hyvissä ajoin ennen lomaa, että tarvittavia lääkkeitä on tarpeeksi koko matkan ajaksi. Lääkkeitä on hyvä olla varastossa myös muutamaksi ylimääräiseksi päiväksi loman jälkeen. Jos olet lähdössä koko kesäksi lomalle, kannattaa lääkkeiden voimassaoloaika myös varmistaa. Ennen lomia on hyvä uusia tarvittavat reseptit ajoissa, jotta lääkehuolto sujuu sujuvasti koko kesän ajan.

5. Ota lääkelista haltuun

Lääkelista tuo lomaan huolettomuutta. Lääkelistaan kootaan kaikki säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet, otettavat lääkemäärät ja lääkkeen käyttötarkoitus. Erityisesti loman suuntautuessa ulkomaille, kannattaa lääkelista käännättää englanniksi. Jos lomalla sattuu jotain, on kielimuurista huolimatta tärkeää osata kertoa, mitä lääkkeitä käyttää säännöllisesti. Toki lääkelista auttaa myös esimerkiksi vieraan paikkakunnan lääkärissä, joka ei tunne potilaan sairaus- tai lääkityshistoriaa. Lääkelistasta ja sen kokoamisesta voi lukea lisää täältä.

Huoleton loma läheisille Anjan avulla

Anja-annosjakelupalelussa asiakkaan oma tuttu lähiapteekki huolehtii asiantuntevasti lääkkeiden jakamisesta. Lääkkeet saa apteekista valmiina pieneen Anja-laatikkoon pakattuna kahdeksi viikoksi kerrallaan. Lääkkeiden koneellisen annosjakelun avulla omaiset ja läheiset voivat nautti kesästä ja lomista huoletta.

– Ikäihmisen lääkehoito on kunnossa, eikä hänen luonaan tarvitse poiketa täyttämässä dosettia viikon välein. Läheisen ei tarvitse lomamatkalla stressata onko iäkäs vanhempi muistanut syödä lääkkeensä, selittää Johansson Anjan eduista.

Annosjakelupalvelu sopii ihmisille, joilla on käytössä useampia säännöllisesti syötäviä valmisteita. Erityisesti ikäihmisille, joilla on alkavaa muistisairautta ja runsaasti lääkkeitä käytössä, Anja tuo turvaa ja helpotusta lomalle – ja arkeen.

– Iäkäs pystyy tarkastamaan, onko muistanut ottaa lääkkeet. Kun lääkkeet ovat jaettu valmiiksi pieniin helposti avattaviin pusseihin, lääketurvallisuus ja -hygienia parantuvat, kertoo Johansson.

Oriolan teettämän tutkimuksen mukaan yli 86-vuotiaista lääkkeitä käyttävistä potilaista jopa yli puolet ovat ottaneet lääkkeensä joskus väärin. Yleisintä oli, että lääkkeiden ottaminen on unohtunut kokonaan. Tähän Anjasta on korvaamaton apu, sillä valmiiksi pussissa olevat lääkkeet on helppo muistaa ottaa, eikä lääkkeitä voi syödä väärin.

Anja on apteekkien tarjoama koneellinen annosjakelupalvelu, jossa apteekki toimittaa säännöllisesti käytettävät tabletit ja kapselit pakattuina kerta-annospusseihin kahdeksi viikoksi kerrallaan. Jokaiseen pussiin on selkeästi merkitty muun muassa lääkkeiden ottopäivämäärä ja -ajankohta. Palvelu on tarkoitettu yksittäisille henkilöille, palvelutaloille ja kotisairaanhoitoon.

Anjasta voit kysyä lisää lähimmästä Anja-apteekistasi. Apteekki-listaukseen pääset täältä.


Haluatko oman Anjan? Täytä uuden asiakkaan yhteydenottolomake