Till patienten
7.6.2019

Dags för semester – men hur ta med läkemedlen?

Ska du på en underbar semesterresa till stugan, någon annanstans i Finland eller till söderns värme tillsammans med nära och kära? Om du eller en närstående använder läkemedel är det bra att uppmärksamma dem när man packar. Många oroas också över hur en äldre anhörig klarar av att ta sina läkemedel då släktingarna är utomlands. Läs Anjas tips för att tillbringa en sorgfri semester!

Dags för semester – men hur ta med läkemedlen?

Checklista: Kom ihåg detta om läkemedlen under semestern

1. Kom ihåg att ta med alla läkemedel

Det viktigaste när det gäller att ta med läkemedel på semestern är att du kommer ihåg att ta med alla viktiga läkemedel! Speciellt utomlands kan det vara svårt att hitta rätt läkemedel. Använd läkemedelslistan när du packar läkemedlen och dubbelkontrollera innan avfärden att alla säkert har blivit nerpackade.

– I Anja-dosdispenseringstjänsten fördelas tabletter och kapslar som används regelbundet i små engångsdospåsar alltid för två veckor åt gången. Dospåsarna har dagens viktigaste läkemedel i ett paket. Så länge man kommer ihåg att ta med Anja-påsarna finns det alltså ingen risk för att man glömmer läkemedlen, förklarar Nina Johansson, Anja-dosdispenseringstjänstens Director Healthcare.

2. Packa noggrant och förvara rätt

När man ska resa gäller det att noggrant packa med läkemedlen. Förvara läkemedlen i de ursprungliga förpackningarna, som har kvar informationsetiketten från apoteket. Det lönar sig att samla alla läkemedelsförpackningar till exempel i en liten toalettväska, där de är lätta att hitta och inte kläms sönder bland alla andra saker. Om något läkemedel kräver kylförvaring måste detta beaktas. Under flygresor ska läkemedlen alltid förvaras i handbagaget.

– Det är inte så kul med en dosett som öppnat sig i resväskan. I dosdispenseringen kan man ta med endast de läkemedel som behövs under semesterresan i engångsdospåsar. På så sätt sparar man mycket utrymme då man inte behöver bära på hela läkemedelsförpackningar, resonerar Johansson.

3. Ta vara på recepten

Ta med recepten för alla dina läkemedel. Inom hemlandet följer elektroniska recept enkelt med i Mina Kanta-sidorna, men det lönar sig att skriva ut recepten då man reser utomlands. På apoteket kan man be om översättningar till finskspråkiga recept.

4. Kontrollera mängder och förnya recepten i tid

Försäkra dig i god tid före semestern att det finns tillräckligt med nödvändiga läkemedel under hela resan. Det är bra att även reservera läkemedel för ett par extra dagar efter resan. Om du ska vara bortrest under hela sommaren lönar det sig att även kontrollera läkemedlens giltighetstid. Före semestern är det bra att förnya nödvändiga recept i tid så att läkemedelsförsörjningen fungerar smidigt under hela sommaren.

5. Utnyttja läkemedelslistan

Läkemedelslistan gör semestern sorglös. Läkemedelslistan sammanställer alla läkemedel som används regelbundet, läkemedelsmängden och läkemedlets användningsändamål. Speciellt då man reser utomlands lönar det sig att få läkemedelslistan översatt till engelska. Om det händer något under resan är det trots språkbarriären viktigt att kunna berätta vilka läkemedel man använder regelbundet. Läkemedelslistan är också till hjälp till exempel hos en läkare på en främmande ort som inte känner till patientens sjukdomshistoria eller vilka läkemedel som patienten har använt. Du kan läsa mer om läkemedelslistan och hur den sammanställs här.

Sorglös semester för anhöriga med Anja

I Anja-dosdispenseringstjänsten sköter kundens egna bekanta närapotek fördelningen av läkemedel på ett kunnigt sätt. Läkemedlen fås färdigt förpackade i en liten Anja-ask från apoteket för två veckor åt gången. Med hjälp av maskinell dosdispensering av läkemedel kan anhöriga och närstående sorglöst njuta av sommaren och semestrarna.

– Äldre anhörigas läkemedelsbehandling är under kontroll och man behöver inte titta förbi för att fylla på dosetten en gång i veckan. Närstående behöver inte under semestern stressa över om en äldre förälder har kommit ihåg att ta sina läkemedel, förklarar Johansson om fördelarna med Anja.

Dosdispenseringstjänsten är lämplig för personer, som regelbundet tar flera preparat. Speciellt äldre personer, som har en begynnande minnessjukdom och som använder många läkemedel, ger Anja trygghet och lättnad under semestern – och i vardagen.

– Äldre personer kan lätt kontrollera om de kommit ihåg att ta sina läkemedel. Då läkemedlen är färdigt fördelade i små påsar som är lätta att öppna förbättras läkemedelssäkerheten och -hygienen, berättar Johansson.

Enligt en undersökning som Oriola låtit genomföra har till och med över hälften av över 86-åriga patienter som använder läkemedel någon gång tagit sina läkemedel på fel sätt. Oftast har man helt glömt bort att ta läkemedlen. Anja är av oersättlig hjälp i denna situation, eftersom det är lätt att komma ihåg att ta läkemedlen som är färdigt i påsar och läkemedlen kan inte tas på fel sätt.

Anja är en maskinell dosdispensering som apoteken erbjuder, där apoteket expedierar de tabletter och kapslar som är i regelbunden användning, förpackade i engångsdospåsar av plast för två veckor åt gången. På varje påse står det tydligt bland annat vilket datum och vilken tid läkemedlet ska tas. Tjänsten är avsedd för enskilda personer, servicehus och hemsjukvården.


Vill du ha en egen Anja? Fyll i kontaktblanketten för en ny kund här