Till patienten
25.11.2020

Anja är en bra chef

Esboparet Lilu Nissinen-Turja och Tom Turja har varit Anja-dosdispenseringens nöjda kunder redan i ett par år.

Anja är en bra chef

En regnig dag i oktober hörs ett glatt sorl av röster i ett köpcenter i Esbo när Lilu Nissinen-Turja och Tom Turja berättar om sina erfarenheter av Anja-dosdispenseringstjänsten. De har varit mycket nöjda med tjänsten redan i två års tid.

– Anja har inga nackdelar. Läkemedelsburkarna tog upp mycket plats, det gör inte Anja. Den är ett säkert och enkelt sätt att ta hand om medicineringen, berättar Lilu och Tom.

Tom fick en hjärninfarkt år 2017. Efter sjukdomsfallet fördelade paret bådas läkemedel i dosetter, men eftersom båda hade en stor mängd läkemedel började Lilu fundera om de verkligen blev rätt fördelade.

– Via en broschyr på apoteket fick jag veta om Anja. Min mamma använde också en gång i tiden en dosdispenseringstjänst, så det var också bekant den vägen, säger Lilu.

Anja ger mer tid till fest

Lilu och Tom, som flyttade till Esbo för ett par år sedan, uppskattar tjänsternas bekvämlighet. Vare sig det är fråga om köpcentrets utbud eller hälsovårdstjänsterna.

– Det bästa med Anja är bekvämligheten. Dospåsarna har färdigt datum och klockslag, som berättar när läkemedlen ska tas. Därför är Anja en bra chef, den ger tid. Det finns så mycket som man vill och måste göra i livet, konstaterar paret samtidigt.

Det glada och ungdomliga paret har inte haft brist på aktiviteter under fritiden. DISCO K-50®, som vunnit beröm redan från år 2006, är ett disco grundat av Lilu för personer över 50 år på Gamla studenthuset i Helsingfors.

– Efter en festkväll väcktes tanken om att man ju kunde börja festa redan tidigare än mitt i natten. Det ledde till att vi en gång i månaden ordnar disko redan i början av kvällen. Vi börjar festa klockan 19 och kvällen avslutas vid ungefär halvettiden på natten. Varje månad har vi cirka 700–1 000 aktiva discodansare på plats.

Dosdispenseringstjänsten har fungerat väl även under undantagsförhållandena

Fastän coronatiden avbröt discokvällarna i slutet av året, arbetar Lilu fortfarande på reklambyrån som hon själv grundade år 1988 och den pensionerade Tom rehabiliterar aktivt sig själv. Under undantagsförhållandena har Anja-dosdispenseringen underlättat vardagen betydligt för paret som befinner sig i riskgruppen.

– Under våren höll vi oss strikt hemma mellan fyra väggar. Tomppas personliga assistenter har som tur gått till butiken och apoteket för vår del. Anja har också fungerat väldigt bra under coronatiden, assistenten kommer med rullarna från apoteket för två veckor åt gången, berättar Lilu.

Anja är något för personer i alla åldrar

Enligt Lilu och Tomppa är dosdispenseringstjänsten något som många kan tycka att endast är för minnessjuka äldre personer. Enligt dem stämmer det emellertid inte.

– Det här är något för personer i alla åldrar, betonar Lilu.

Paret avslutar intervjun med att fundera vad det egentligen innebär att vara gammal.

– Precis som om samhället skulle tycka att vi automatiskt blir gaggiga när vi åldras, funderar Lilu med ett klingande skratt.


Vill du ha en egen Anja? Fyll i kontaktblanketten för en ny kund här