Till professionellet, Till apoteken, Till patienten
21.12.2020

År 2020 förde med sig ny praxis även i apoteksbranschen

Ansiktsmasker och handdesinfektionsmedel erövrade apotekens hyllor i början av året. Pandemiåret 2020 förde med sig mycket osäkerhet, men anpassningen till ”det nya normala” gick ändå snabbt i apoteken. I och med de senaste coronanyheterna ser framtiden redan ljusare ut.

År 2020 förde med sig ny praxis även i apoteksbranschen

År 2020 har förändrat världen, och apoteksbranschen är inget undantag. I Finland finns över 800 apotek som sysselsätter fler än 8 600 personer. Det ovanliga pandemiåret syntes konkret i deras vardag varje dag.

Apotekens nya vardag

Säkerhetsavstånd, handdesinfektionsmedel, plexiglas och ansiktsmasker är numera en naturlig del av apotekens vardag. Många kunder i apoteken är äldre eller sjuka personer som kan bli utsatta för en allvarlig coronasmitta. Även apotekens personal är utsatta för coronavirussmitta. Effektiviserad hygienpraxis skyddar både kunderna och personalen. Tidigare hämtade man lindring hos apoteken vid förkylningssymptom till och med när man hade feber. Nu går man inte till apoteket eller jobbet om man har de minsta förkylningssymptom.

Coronapandemin påskyndade hemleverans av produkter även i apoteksbranschen. Nu kan man beställa läkemedel direkt hem från de flesta apotek. Dosdispenseringstjänsten är inget undantag.

– Dosdispenseringsläkemedel levereras till kunden huvudsakligen för två veckor åt gången, men på grund av coronaviruset har även denna praxis förändrats. Det var bra både för patienterna och apotekens personal att i stället för två veckors dosrullar kunna leverera fyra veckors dosdispenseringspåsar åt gången. På det här viset minskades behovet av att besöka apoteket och möta människor. Med hemleverans av läkemedel har man kunnat minska möten ytterligare, berättar Nina Andersson, Anja-dosdispenseringstjänstens Head of Service Sales Fin.

Vad händer i framtiden?

Coronavaccinet beräknas anlända till Finland i början av år 2021. Då startar massvaccineringen med hjälp av vilken befolkningen skyddas mot coronavirussmitta.

I många länder vaccinerar även apotekens personal. Finlands apotekareförbund föreslog i juni att apotekens farmaceuter och provisorer skulle utbildas till att ge coronavacciner.

Apotekarförbundet anser det vettigt att utnyttja apotekens fortbildade personal för att göra massvaccineringen smidigare. Apoteken täcker också nästan hela landet, de har långa öppettider och ligger ofta nära platser där man sköter andra ärenden, så det skulle vara lätt att ta vaccinet.

När denna bloggtext skrivs finns det inte ännu exakt information om vaccineringspraxis. Vaccinet är på väg – det vet vi – och med det en friskare framtid. Den skapar vi i samarbete med Anja-teamet och apoteken.


Vill du ha en egen Anja? Fyll i kontaktblanketten för en ny kund här