Till patienten
3.9.2020

Med Anjas hjälp förenklades medicineringen

När Kullervo Rauhala började använda Anja-dosdispenseringen upptäckte han snabbt att han fick tid över för trevligare saker istället för att fördela läkemedel och nu ryms det igen andra saker än läkemedel i nattduksbordslådan.

Med Anjas hjälp förenklades medicineringen

Kullervo Rauhala som bor i Haukipudas i Uleåborg har använt Anja-dosdispenseringstjänsten sedan hösten 2019. Maskinell dosdispensering av läkemedel var bekant för honom sedan tidigare, eftersom båda hans föräldrar hade flera år tidigare använt en motsvarande tjänst. Rauhala själv började använda maskinell dosdispensering efter en otrevligt händelse.

– Jag fick en hjärninfarkt och därefter var jag en tid på sjukhus. Jag har redan återhämtat mig bra från infarkten, en mer bestående påminnelse är synskadan som fortfarande märks i ena ögat. I början av återhämtningen hade jag emellertid lite problem med minnet och även i övrigt led jag till en del av bristande initiativförmåga. Hemvården föreslog att jag skulle börja använda maskinell dosdispensering och här är vi nu! Återger Rauhala höstens händelser.

Rätt läkemedel vid rätt tidpunkt

På grund av eftervården av infarkten och övriga grundläggande sjukdomar äter Rauhala dagligen 15 olika läkemedels- och vitaminpreparat. Tidigare doserade Rauhala själv alla preparat som han använder.

– Utrymmet i dosetten höll emellanåt på att ta slut, medger han.

Enligt Rauhala gick det också åt mycket tid till att dosera läkemedlen. Nu har han inte det problemet längre med Anja.

– Nu behöver jag inte längre sitta en halv timme varje vecka och öppna och stänga läkemedelsförpackningar, för att inte tala om att i efterhand fundera om läkemedlen verkligen är i rätt fack i dosetten. Med Anjas hjälp är läkemedlen säkert fördelade så som de ska. På själva dospåsarna finns också en lista över dosens läkemedel, så det är alltid lätt att kontrollera där om man blir lite tveksam över vilka läkemedel som ska tas denna gång. Tjänsten har varit mycket bra och hjälpsam, konstaterar Rauhala.

Inga extra läkemedel samlas i hemmet

I Anja-dosdispensering levereras läkemedlen i färdiga dospåsar alltid för två veckor åt gången. En av tjänstens fördelar är också det att inga extra läkemedel samlas längre i hemmet. Detta innebär även besparingar, eftersom användare av Anja endast betalar för de läkemedel som används och inte för till exempel en hel läkemedelsförpackning.

– Min medicinering har alltid emellanåt bytts ut och då har det lämnat mycket halvfulla förpackningar i skåpen. Nu har jag inte det problemet längre, säger Rauhala tacksamt.

Den rikliga läkemedelsarsenalen krävde tidigare även mycket förvaringsutrymme.

– Nattduksbordslådan var alltid full av läkemedel. Därifrån skulle de sedan varje måndag fyllas i dosetten. Med Anja försvann även det problemet! Rauhala syftar på den prydliga och nätta Anja-dosdispenseringslådan.

Anja håller ännu ordning

Även samarbetet med apoteket har enligt Rauhala fungerat utmärkt. Han hämtar själv nya dosdispenseringspåsar från närapoteket med två veckors mellanrum.

– Apoteket ligger praktiskt taget i grannbyggnaden cirka 100 meter bort. De läkarordinerade läkemedelsutbytena har också fungerat smidigt, jag har inte blivit tvungen att kontrollera att alla ändringar säkert har beaktats.

Rauhala är nöjd med Anja-tjänsten och har även en annan historia som anknyter till Anja.

– Min fru Anja omkom i en trafikolycka för 20 år sedan. Emellanåt leker jag med tanken att Anja fortfarande tar hand om mig från andra sidan, ler han.


Vill du ha en egen Anja? Fyll i kontaktblanketten för en ny kund här